БТПП: Икономическата криза се задълбочава

БТПП: Икономическата криза се задълбочава Снимка: pixabay.com

Бизнесите замразяват инвестиционните си проекти и предприемачески инициативи.

България е сред най-харчещите страни заради коронавируса в Югоизточна Европа, заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Сименов пред БНР.

„Вече има свиване на производството, ще започнат съкращения, защото мярката 60/40, ако я вземем като пример, не повлия по най-добрия начин, защото се оказа, че тези, които работят, получават 100% от заплатата си, а тези, които не работят и се включат по тази мярка, и те получават 100% от заплатата", каза Симеонов. 

До края на годината се очаква ръстът на българската икономика да се свие с около 7%, а безработицата да достигне двуцифрено число (над 10%), прогнозира БПТТ. По-трудно ще бъде и икономическото възстановяване през следващата година. 

„Всичко ще зависи от това как ще се развият нещата в ЕС, от който сме най-много зависими и където може би имаме по-високо доверие на инвеститорите към българската икономическа среда. Чувстват се все пак в единното европейско икономическо пространство по-сигурни в България", коментира Симеонов. 


България е планирала фискални и парични мерки за справяне с коронакризата в размер на 10,7% oт бpyтния си вътpeшeн пpoдyкт, което я поставя на трето място в Югоизточна Европа по най-високо yвeличaвaнe нa paзxoдитe. Това coчи изcлeдвaнe нa бизнесплатформата „Сийнюз" за отражението на коронакризата върху държавите от Югоизточна Европа и перспективите за тяхното възстановяване.

 По размер на разходите спрямо БВП пред  България са единствено Cлoвeния и Cъpбия. България e най-зacтpaшeнa пo линия нa изнoca. Страната има втopoтo нaй-виcoкo cъoтнoшeниe нa eкcпopтa към БВП по данни от 2019 г. след Словения. Имайки предвид непредсказуемостта в развитието на пандемията, несигурността в каналите за дистрибуция и възможността за внезапно спиране на търговския обмен са изключителен риск за икономиката на страната, посочва се в анализа.

Най-засегнатите от коронавируса сектори са тези с най-голям дял заети, като само в туризма делът им е малко над 28% от общо заетите лица в страната. Същевременно по-слабо засегнатите ИТ и селско стопанство съставляват само 7,3% от заетите в страната.

Страните от Югоизточна Европа разполагат с няколко предимства при настъпването на икономическата криза. Повечето от тях имат ниски нива на публичен дълг по време на обявяването на извънредното положение. Това дава възможност на правителствата да прилагат всеобхватни икономически мерки в подкрепа на бизнеса и физическите лица, без да оказват прекалено голям натиск върху държавните дългове, пише в анализа. По прогнози към настоящия момент само 7 от 11-те държави ще успеят догодина да възстановят нивата на БВП от 2019 г.

Но БТПП са притеснени за въвеждането на различни ставки на ДДС, защото само една обща ставка щяла да осигури баланс на интересите на всички сектори. Симеонов допълни, че в условията на политическата нестабилност бизнесът се притеснява и за прилагането на помощните мерки в икономиката. Корупционните практики плашат бизнеса. Тези фирми, които вече са се настанили, те са преодолели тази корупционна бариера, но за другите това си е стрес и притеснение, каза Симеонов.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: