БТПП представя новото издание „България в цифри"

БТПП представя новото издание „България в цифри" Снимка: pixabay.com

Страната показва различна динамика.


 

Изданието „България в цифри“ излиза за 11-и път, като отразява само обективни данни от статистиката и класации на българския бизнес и чуждестранните инвеститори у нас.  

То прави и съпоставка с информацията от 27 международни класации и присъствието на българската икономика в тях. 

България показва различна динамика – запазване, влошаване и подобряване в международните ранкинги. Те отразяват оценката за страната ни и са отправна точка за инвеститорите.
 

В изданието за 2020 г. на Световната банка за правене на бизнес (Doing business 2020) падаме с 2 позиции надолу, до 61-во при 59-о през предходната година и с 11 позиции спрямо 2018 г. Нужно е повече да работим за облекчаване на бизнеса – недопустимо е страната ни да заема 151-о място в света по „свързване с електричество“ и това е един от критериите, заради които не сме на по-добро място в класацията за правене на бизнес. Това е само една от слабостите в енергетиката и е пореден сигнал за по-сериозни мерки в тази сфера.

В доклада за 2020 г. губим  още места по критериите „откриване на фирма”, „издаване на разрешение за строеж“, „плащане на данъци” и „закриване на фирма”. Подобряваме позиции само в категориите „регистрация на недвижим имот“ и „защита на инвеститорите“.

България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода (Index of Economic Freedom 2020): според доклад на фондация „Херитидж” с една позиция минаваме напред в света – на 36-о място. Подобрението е в категориите „права на собственост“, „цялост на правителството“, „фискално здраве“, „данъчна тежест“ и др. 

В класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността 4,0 (Global competitiveness index 4,0 2019) подобряваме позиции с 2 места - до 49-а позиция спрямо предходната година. Отбелязваме напредък в „институции“, „инфраструктура“, „макроикономическа стабилност“, „умения“ и „пазар на труда“. По отношение на „здравеопазване“, „продуктов пазар“ и „финансова система“ се влошаваме, макар и с малко позиции.

В индекса за просперитет на Legatum Institute влошаваме общата си оценка, като заемаме 49-о място. Подобрение показваме единствено в „образование“.

Представените данни обхващат статистики от 2019 г. и имат за цел взимане на мотивирани решения за българските и чуждестранните инвеститори. Според БТПП данните дават добър ориентир, включително и при избора на икономически мерки за 2020 г.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: