Актуална информация за епидемичната обстановка на 16.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 16.12.2020 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г. да продължат да действат до 31 януари 2021 г., като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

Община Камено изгради два временни лагера за настаняване на служители от Дома за лица с умствена изостаналост в Русокастро, след като в социалното заведение беше установено огнище на коронавирус. Заразени са 67 души - потребители и персонал. В шест специални фургона, разположени в двора на детската градина в Русокастро, са настанени 12 служители от дома.

Родилното отделение на областната болница в Ямбол ще остане затворено до края на годината, заради заразени с Covid-19 медици. По същата причина с преустановена дейност са отделението за ушно-носно-гърлени болести и очно отделение. Акушеро-гинекологичното отделение в държавната болница е единственото в областта и в момента при необходимост родилките се транспортират до лечебни заведения в съседни области.

Данните за България

Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 2743 при направени 7737 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал. Това е малко над 35% от общия брой изследвани за последните 24 часа.

Оздравелите са 2357. Починали са 167 души. В болница остават 6997 души, от които 582  в интензивно отделение.

Най-много са новите случаи в област София-град - 325, следвана от Варна с 279 и Пловдив с 264 случая.

Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 8059 медицински служители. През последното денонощие са регистрирани нови 140 случая.

По света

Тази нощ във Франция влезе в сила вечерен час - хората трябва да са се прибрали най-късно до 20:00 ч. Могат да излизат само при крайна необходимост - за пазар, по медицински причини или за неотложни пътувания. Мярката влезе в сила вместо досега действащата строга карантина. Заработиха и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, още преди част от хората да бяха свикнали с новите мерки.

Облекчаване на мерките във Великобритания - след няколко седмици строга карантина магазините, които не продават стоки от първа необходимост, отвориха врати. Собственици на големи вериги обявиха, че ще работят денонощно, за да отговорят на голямото търсене в навечерието на празниците. В 9-милионния Лондон от тази нощ се затегнаха мерките и всички заведения трябваше да затворят врати минута след полунощ.

От днес до 10 януари в Германия е в сила почти пълно затваряне. Няма да работят училищата и магазините за стоки, които не са от първа необходимост. В последните часове преди началото на карантината, хората побързаха да се запасят с всичко необходимо. На Коледа ще бъде разрешено събирането на петима души от собственото семейство и до четирима от друго домакинство. Всякакви събирания на Нова година са забранени. Германия регистрира най-големия брой жертви на COVID-19 за денонощие от началото на пандемията - 952 души.

Американската Администрация по храните и лекарствата одобри първия бърз домашен тест за COVID-19 в страната, който се предлага без предписание и дава резултат за около 20 минути. Тестът ще се продава за около 30 долара, а компанията-производител планира да пусне 3 милиона бройки през януари 2021 година.

Южна Корея съобщи за рекорден дневен ръст на новите случаи на коронавирус днес и премиерът отправи спешен призив за още болнични легла, предаде Ройтерс. Болниците са в критично състояние, а в Сеул са на разположение само по три легла в интензивен сектор. Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията съобщи днес за 1078 нови случаи на коронавирус, което е най-висок брой от началото на пандемията. 12 са починалите от заболяването.

В Чехия от днес започва масово доброволно тестване за коронавирус. То ще се извършва в 170 пункта с така наречените бързи антигенни тестове.

Коста Рика и Панама одобриха използването на ваксината срещу Covid-19 на "Pfizer" и "BioNTech" и така се присъединиха към Съединените щати, Великобритания, Канада, Бахрейн, Мексико, Саудитска Арабия и Сингапур, които също одобриха или предоставиха извънредно разрешение за употреба на препарата.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: