Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.12.2020 г. Снимка: pixabay

По света:

В Германия се предвижда въвеждане на нови карантинни мерки от 16 декември до 10 януари. Властите затварят повечето магазини,  удължават забраната за посещение на училища и  искат от работодателите да преведат служителите си на дистанционна  работа.

Пандемията от коронавирус ще бъде поставена под контрол до края на следващото лято", заяви Угур Шахин, главен изпълнителен директор на биоинженерната компания BioNTech, която създаде ваксината COVID-19 в сътрудничество с американския фармацевтичен гигант Pfizer, в интервю за Fox News.

Заради усложнената епидемична обстановка в Сърбия ще се въведат PCR-тестове на границата или поставяне под карантина, възможно е въвеждане на извънредно положение и комендантски час.

Словакия ще измени конституцията си, за да удължи извънредното положение, като в новата редакция правителството ще може многократно да удължава извънредното положение всеки път максимум за 40 дни.

Американски учени са открили при лабораторни изследвания начин за неутрализиране на коронавируса в устната кухина до 99,9% за две минути.

Оказва се, че пастите за зъби, съдържащи цинк и калай, са способни да унищожат вируса за такова кратко време, съобщава РИА Новости, позовавайки се на British Dental Journal. Същото действие има и водата за уста с цетилпиридиниев хлорид (CPC).

Ваксината „Спутник V", която е разработена на същата платформа като тази срещу еболата, може да предпази имунизираните срещу COVID-19 за две години, предаде ТАСС.

У нас:

Броят на постъпилите в интензивните отделения след заболяване от COVID-19 вече наближава 600, показват данните от Единния информационен портал - 595. В събота бяха направени само 4407 теста, а бяха отчетени 1287 нови случая и 7224 души в болниците.

До момента близо 21 500 души у нас са се записали, че искат да се ваксинират срещу коронавируса, показват списъци с желаещите от първата фаза. Това са лекари, сестри, фармацевти и помощен персонал в системата, информира bTV.

На този етап нямаме възможност да произвеждаме ваксини срещу COVID-19", каза пред БНР директорът на държавното дружество „Бул Био" д-р Румен Кофинов. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: