Актуална информация за епидемичната обстановка на 15 декември 2020

Актуална информация за епидемичната обстановка на 15 декември 2020 Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня.

У нас

БЛС вече ще има свой представител в Националния оперативен щаб. Това бе решено на среща при премиера Бойко Борисов с ръководството на съюза и със здравния министър.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов инспектира първия у нас специализиран пункт за ваксинация срещу Covid-19 пред сградата на Столичната регионална здравна инспекция. Има готовност подобни мобилни пунктове да бъдат изградени и пред два от големите хипермаркета в София.

Прокуратурата организира гражданска кампания под мотото "Да спасим живот заедно" за даряване на рековалесцентна плазма, необходима за лечението на коронавирусната инфекция. Тя е към всички български граждани, вече преболедували COVID-19.

Летищата във Варна и Бургас се подготвят за създаване на възможност да се правят бързи тестове. На портовете вече е създадена организация на тестване на пътниците с PCR тестове.

Данните за България

5 298 са направените тестове за последното денонощие; 90 128 са активните случаи в момента; 580 души са хоспитализирани; 1858 са излекуваните пациенти; 150 са починали за последното денонощие.

По света

В Турция обявиха забрана за излизане от къщи от 31 декември вечерта (21 часа местно време) до 5 часа сутринта на 4 януари 2021 г. като мярка срещу разпространението на епидемията. Предстои министерството на вътрешните работи да огласи наредба за прилагането на забраната.

От днес Нидерландия въвежда нови, по-строги мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Те ще бъдат в сила до 19 януари 2021 г., съобщи пресслужбата на МВнР.

Поради ескалиращото по-бързо от очакваното разпространение на вируса, Лондон ще бъде поставен в най-високата степен на противоепидемични ограничения – степен 3, съобщи МВнР. Новите ограничения започват от полунощ на 16 декември, вместо от 19 декември, както се предвиждаше по-рано. 

Американското управление за контрол на храните и лекарствата потвърди, че ваксината на "Moderna" ще бъде одобрена по ускорена процедура в САЩ до края на седмицата, предаде Франс прес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: