Актуална информация за епидемичната обстановка на 09.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 09.12.2020 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Свещеници влизат в COVID отделения да вдъхнат кураж на болните. В дните около коледните празници - от 20 до 26 декември, свещениците и духовниците, които са преболедували COVID-19, ще влязат в лечебните заведения при болните, за да помажат тези, които имат желание, да ги поръсят със светена вода и да им вдъхнат кураж.

Общинската болница в Елхово спира приема на пациенти с COVID-19, пневмонии и остри респираторни заболявания. В болницата бяха разкрити 15 легла за лечение на коронавирус. Всички пациенти, които имат нужда от болнично лечение, ще се приемат в Ямбол.

В Бургас все още няма обособени COVID зони към бившите поликлиники и медицински центрове. Към момента съмнителните за вируса пациенти се преглеждат в два триажни центъра към болници в града. Това, което възпрепятства разкриването на COVID пунктове към бившите поликлиники, е голям процент болни лекари, липса на втори вход, който да отдели потоците пациенти, както и мобилен рентген.

20 души от домуващите и персонала в старческия дом „Мария Луиза“ в Свищов са дали положителни проби за коронавирус. При изследването на 34 души от персонала и на още толкова от възрастните хора положителни са резултатите на 30% от тестваните в старческия дом.

Петнадесет апарата за обдишване получиха като дарение три пловдивски болници. Техен производител е фирма за медицинско оборудване, базирана в Пловдив. За здравните заведения са осигурени и 100 000 медицински защитни маски от най-висок клас.

Военна болница в Пловдив ще получи един от трите последно поколение нискотемпературни фризери за съхранение на ваксините на фармацевтичната компания „Пфайзер”. Другите два фризера са в София и във Варна.

Жителите на  Пазарджик, които са преболедували COVID-19, вече могат да даряват кръв в отделението на трансфузионна хематология на многопрофилната болница в града. Това ще даде шанс за по-бърза реакция при спасяването на хората с усложнения вследствие на коронавируса.

Данните за България:

3980 са новите случаи на коронавирус у нас. Близо 41% от направените 9715 PCR теста са положителни, показват данните на Единния информационен портал.

Най-много са новите случаи в София - 711, следват Бургас с 471 и Пловдив с 394 нови случая.

Излекуваните са 3412 души, починалите - 146

В болници са 6839 пациенти с COVID-19, от които 514 са в интензивни отделения.

Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 7254 лица - медицински служители. 164 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

По света:

В Европа броят на заразените с коронавирус надхвърли 20 млн. души. 40% от всички случаи на COVID-19 по света за изминалата седмица са регистрирани именно на Стария континент.

Въпреки това има положителни данни - случаите на новозаразени са намалели с около 2% спрямо предишната седмица. От днес до 5 януари германската провинция Бавария въвежда нови по-строги мерки.

Затяга се режимът и в Дания, където няма да работят заведенията, музеите, театрите и кината. Децата от 5-и клас нагоре ще преминат в онлайн форма на обучение.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че е съгласна с препоръките за затваряне на магазините в страната след Коледа до 10 януари догодина и се противопостави на отварянето на хотелите, така че семействата да могат да се срещат едно с друго през ваканционния период

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: