Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.12.2020 г. Снимка: pixabay

 По света:

Американската фармацевтична компания Pfizer обяви, че намалява производството на ваксини поради проблеми с доставките на суровини. Вместо планираните за доставка 100 милиона дози ваксина до края на годината, тя ще може да достави само 50 милиона.

Според актуални данни от университета „Джонс Хопкинс" повече от 66,5 милиона души са се заразили в света, 1,52 милиона са починали.

Турция е регистрирала рекорден брой смъртни случаи от COVID-19 за деня от началото на пандемията - 196 души са починали. От 17 ноември смъртните случаи в страната надхвърлят 100 на ден.

Зимните месеци ще бъдат най-тежките в американската история на общественото здраве, заяви Робърт Редфийлд, директор на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Аржентина ще наложи данък на милионерите, за да събере средства за борба с пандемията. Еднократен данък от 2% ще се прилага за граждани, чието лично богатство надхвърля 200 милиона песо (2,45 милиона долара). Като цяло правителството възнамерява да събере около 3,7 млрд. долара чрез новия фискален инструмент.

Британската кралица Елизабет II (94 г.) и съпругът ѝ - Единбургският херцог Филип (99 г.), ще се ваксинират срещу COVID-19, съобщиха световните агенции. Елизабет II и принц Филип ще бъдат ваксинирани с препарата на Pfizer/BioNTech, по съвет на грижещите се за тях лекари.

У нас:

Хората, поставени под карантина заради пандемията, няма да могат да гласуват, съобщи в неделя Александър Андреев, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Подвижните избирателни кутии не позволяват на хора под карантина да гласуват. Гласуване по пощата, ранно гласуване, използването на електронни устройства са алтернативни начини в други държави, но ние трябва да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна промяна", каза той пред БНР.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяви, че репродуктивното число на коронавируса е паднало под единица (това означава, че не трябва да се очаква увеличаване на заразените). Пред БНТ Кантарджиев заяви, че наложените ограничителни мерки дават вече резултат.

Назначеният за председател на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обяви, че първите ваксини ще пристигнат на 27 декември, даде подробности относно плана за ваксинация, призова хората да вярват, че ваксинирането срещу коронавируса е полезно, а също така не изключи възможността България да въведе задължение пристигащите от чужбина да имат поставена ваксина, за да влязат в страната.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: