Министър Ангелов се оплака от недостиг на ваксини

Министър Ангелов се оплака от недостиг на ваксини Снимка: pixabay

„Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на тази ситуация изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка и договора от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина („АстраЗенека“ – б.р.)“.

Това заяви на редовния брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

"Искам да ви съобщя няколко факти за доставката от тази фирма – 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари т.г. – с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент за доставка от фирмата през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на февруари България предстои да получи две доставки от 87 000 и 54 000 дози.

Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че „АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари.

Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма-доставчик“, заяви министърът и допълни, че се намираме в световна криза, в която трябва да се вземат оперативни решения.

Уважаеми представители на „АстраЗенека“, нито имаме нужда от вашата учтивост, нито от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини, обърна се Ангелов към фирмата.