От 1 април разхлабват мерките срещу коронавируса

От 1 април разхлабват мерките срещу коронавируса

До края на деня се очаква официалната заповед на министъра на здравеопазването

Ще има разхлабване на мерките от 1 април, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след пристигането на 51 600 дози от ваксината на Moderna. „Вчера с много експерти коментирахме какво трябва да се случи занапред", каза той. От думите му стана ясно, че учениците ще се върнат в училище от 12 април, а детските градини и ясли ще отворят врати на 5 април. График за връщането на учениците ще бъде изготвен съвместно с просветния министър Красимир Вълчев.  

„От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, както и големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. За ресторантите най-голяма подкрепа събира експертното становище да бъдат отворени само тези, които имат открити площи - градини. Нощните заведения остават затворени“, уточни Ангелов.  

„Има предложение от 1 април фитнесите да работят с 30 процента капацитет. Най-вероятно и това ще бъде факт в заповед, която ще издам. Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април", посочи още здравният министър.  

„Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да стане тенденция", заяви още Ангелов, като допълни, че в следващите месеци основно значение ще има имунизационният процес, който трябва да върви по всички канали. „През втората половина на април ще получим и еднодозовата ваксина на „Джонсън&Джонсън“, а утре се очакват 151 000 дози от „АстраЗенека“. Изключително оптимистични сме за темпа на ваксинация", коментира още министър Ангелов. 

В рамките на днешния ден се очаква и официалната заповед, която окончателно ще потвърди кои мерки отпадат и кои не. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: