Кацаров: Навсякъде да се влиза само със "зелен сертификат"

Кацаров: Навсякъде да се влиза само със "зелен сертификат" Снимка: МЗ

Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред bTV

Скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, за да влизат в обекти от типа на заведенията.

Така няма да се ограничава изкуствено капацитетът им. Това заяви в интервю  за bTV здравният министър доц. Стойчо Кацаров.

Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни.

По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или тест.

По този начин ще се изравнят нашите мерки с мерките, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни“, обясни той.

Ние имаме план, в него сме записали при какви нива на заболеваемост и заетост на болничните легла какви мерки се прилагат. Експертите обсъждат непрекъснато, дори и в момента, когато преценят, че е необходими да се променят действащите мерки, главният държавен здравен инспектор прави предложение с доклад до мен, аз издавам съответната заповед“, каза Кацаров.

В отговор на въпроса дали от министерството предвиждат и други стимули като играта с награди смарт часовници, които да накарат хората да се ваксинират, Кацарова заяви: „Търсим всякакви възможности и варианти в хода на тази комуникационна кампания, за да се убедят хората, че има полза, че не се ваксинират за мен или за правителството, а заради своите баби и дядовци. Посланието ни е „Направете го за себе си“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: