Здравният министър: Ще настоявам да отпаднат лимитите в здравните заведения

Здравният министър: Ще настоявам да отпаднат лимитите в здравните заведения

Сред предложенията за промени е и отпадане на 24-часовата ангажираност на личните лекари

„Ще настоявам лимитите в болничните заведения да отпаднат, те са наказание за добре работещите болници.” Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров след среща с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз. „Искаме да поставим началото на промяна. Здравната система може да работи по-добре”, каза още той, като добави, че е постигнато необходимото съгласие за някои от промените. 

„На първо място ще настоявам да отпаднат лимитите. Това е нещо, което беше въведено 2015 г. Няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Имаме съгласие, че този модел не може да работи. Лимитите са наказание за добре работещите болници и награда за лечебни заведения, които пациентите не търсят“, обясни Кацаров. 

Друга промяна, предложена от служебния здравен министър, е промени в цените на медицинските услуги. „Много от тях са формирани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се направят такива промени, те ще стават още по-дълбоки“, посочи министърът. „Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има придружаващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти“, каза още той, като посочи, че трябва да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ. 

„Трябва да сложим край на това личните лекари да са на разположение 24/7", каза още Кацаров. По думите му трябва да бъдат намерени онези механизми, по които пациентите да бъдат въвлечени в контрола на дейността. Според него това може да се случи, като бъде въведено мобилно приложение, което да отчита извършването на дейност и възможност за сигнализация, ако такава не е извършена. 

„При редица проверки на НЗОК се констатира отчетена, но не извършена дейност. Това трудно може да бъде ограничено, ако не участва самият потребител в контрола на услугата. Така или иначе НЗОК ни предоставя достъп до нашето електронно досие, но искаме да направим повече“, заяви Кацаров. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: