Директор на болници в САЩ: Носенето на маска ще бъде само за шоу

Директор на болници в САЩ: Носенето на маска ще бъде само за шоу Снимка: unsplash.com

Sanford Health смени изпълнителния си директор

Ръководителят на една от най-големите регионални здравни системи в Средния Запад беше сменен във вторник, по-малко от седмица, след като е съобщил на служителите си, че се е възстановил от COVID-19 и не е носил маска в офиса, пише KCCI 8 News.

Sanford Health заявиха, че „взаимно са се съгласили да се разделят“ с Келби Крабенхофт, дългогодишния си изпълнителен директор (от 1996 г.). Той е допринесъл много за разширяването на организацията от общинска болница в това, което днес се смята за най-голямата здравна система с нестопанска цел в страната.

Крабенхофт напусна ръководната длъжност, след като съобщил на служителите с имейл, че вярва, че сега е имунизиран срещу COVID-19 за „поне седем месеца и може би години напред“ и че не съществува заплаха да го предаде на никого. Казал още, че носенето на маска ще бъде само за шоу. Другите ръководители в Sanford се въздържат от коментари.

Д-р Кати Андерсън, президент на отдела на Северна Дакота на Американската академия по педиатрия, заяви, че в момента изпращането на такова послание в Северна Дакота е особено опасно“.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията съветват хората да носят маски, за да не позволяват разпространението на коронавируса от хората, които са заразени, независимо дали го знаят или не. Освен това макар и в по-малка степен, маските могат да защитят и тези, които не са заразени.

Крабенхофт заяви, че моментът на оттеглянето му е подходящ за него и семейството му.

„Решихме, че днес е подходящ момент за пенсиониране,“ каза той. „Sanford е на добра позиция, най-силната досега.“

Настоятелството на компанията посочи Бил Гасен за наследник на Крабенхофт. Гасен е в Sanford от 2012 г., като доскоро беше главен административен директор. Неговото назначение влиза в сила незабавно.

Sanford Health, базиран в Сиукс Фолс, Южна Дакота, има 46 болници и повече от 200 клиники, концентрирани в Южна Дакота, Северна Дакота, Минесота и Айова. В системата му работят около 50 000 души. 

Според COVID Tracking Project Северна и Южна Дакота от седмици показват най-силно разпространение на коронавирус в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: