Израелски учени разработиха невидима антивирусна маска за лице

Израелски учени разработиха невидима антивирусна маска за лице Снимка: https://pixabay.com/

Изследователи от Израелския технологичен институт Технион в Хайфа разработиха революционна невидима маска за лице за защита срещу предаване на COVID, MERS, грип и други респираторни вируси

Екип, ръководен от проф. Моше Шохам и проф. Дейвид Грийнблат, излезе с радикално ново решение на традиционната маска, като създаде невидима „въздушна завеса“ пред лицето на потребителл. Въздушната завеса се създава във вътрешността на лек блок с филтър, монтиран на върха на козирката на шапка.

Основните предимства на изобретението са, че въздушната завеса предпазва очите, носа и устата, без да възпрепятства лицевата идентификация, разпознаването на емоции или вербалната комуникация. Въздушният екран също така може да се използва многократно и  не замърсява околната среда като пластмасовите филтри за еднократна употреба, използвани по света.

Наскоро публикувано проучване, базирано на експерименти, проведени в лабораторията Greenblatt, доказа ефективността на въздушната завеса, която ефективно блокира аерозолите, произведени по време на устна комуникация, както и големи капчици, произведени по време на кашляне и кихане.

Пилотни проучвания с над 50 субекта ясно демонстрираха предимството на невидимия въздушен щит пред масовите  маски за лице.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: