Директорът на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ е освободен

Директорът на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ е освободен Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Мотивите за освобождаването му са занижен контрол в гражданското въздухоплаване, а конкретният повод е ситуацията с хеликоптера в района на къмпинг „Градина“

Запознах подробно премиера със ситуацията с хеликоптера в района на къмпинг „Градина“ на 1 юли и е взето решение за освобождаването на главния директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Това съобщи пред журналисти министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. 

Причината е както конкретният инцидент с полета, който е в разрез с всички правила, така и основанията да се смята, че това не е единичен случай, а по-скоро е рецидив. „Компанията, която е извършила този полет, е правила подобни прелитания по-назад във времето и не е обърнато достатъчно внимание на безопасността, добави министърът.

„Не можем да позволим такива ситуации, а трябва да работим сериозно върху контрола, който се прилага върху сигурността и безопасността във въздухоплаването. Дадох достатъчно толеранс на всички служители в системата, така че оттук нататък всеки, който направи нарушение ще бъде санкциониран“, бе категоричен Георги Гвоздейков.

Той информира, че в момента се изготвя заповед за проверка на авиационния оператор, на документите на хеликоптера и на пилота. „Трябва да се установят всички причини, довели до тук и ако има основания не е изключено да бъде отнет лицензът както на оператора, така и на самия пилот“, посочи още транспортният министър.

Занапред целта е да подобрим дейността и контрола в гражданското въздухоплаване, тъй като това е рисков отрасъл и няма как да се отнасяме пренебрежително към всеки един инцидент“, добави министър Гвоздейков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: