Маските се завръщат? Нов щам на коронавируса разтревожи американските институции

Маските се завръщат? Нов щам на коронавируса разтревожи американските институции

Коронавирусният щам BA.2.86 беше открит за първи път миналата седмица в САЩ, Дания, Обединеното кралство и Израел

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикуваха оценка на риска от вируса. Според наличните данни настоящите тестове, използвани за идентифициране на новия вариант, и лекарствата, използвани за лечение на новия вариант, остават ефективни.

BA.2.86 е в състояние да зарази хора, които преди това са били заразени с COVID-19 или са получили ваксина срещу COVID-19. В CDC са уверени, че актуализираната ваксина срещу COVID-19 ще бъде ефективна срещу този най-нов щам.

„В момента няма доказателства, че този вариант причинява по-тежко заболяване. Тази оценка подлежи на промяна, тъй като се появяват повече научни доказателства“, обяви CDC, като каза, че свързаният с COVID прием в болница е нараснал с 22% тази седмица и се очаква да продължи да нараства.

Няколко американски институции започнаха да настояват за използването на маски поради инфекциозността на новия щам. Колежът Морис Браун в Атланта обяви, че възстановява задължителното използване на маски и също така налага ограничения на размера на събитията. Филмовите студия Lionsgate в Лос Анджелис също обявиха връщане към задължителното носене на маски, след като голям брой служители са с положителни тестове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: