Японците се отучиха да се усмихват заради носенето на маски

Японците се отучиха да се усмихват заради носенето на маски Снимка: zenpop.jp

Коронавирусната епидемия даде неочаквани последици в Япония - сега на хората са им нужни уроци по усмивки

По време на коронавирусната пандемия японците толкова свикнаха да носят маски, че някои от тях сега се нуждаят от специални курсове, които да им помогнат за възстановяване на изгубеното умение да се усмихват. За това съобщава Sky News.

Изданието отбелязва, че още преди пандемията много японци активно използват медицински маски в периоди на сезонен грип и сезонни алергии. Когато носенето на маски става задължително, послушните японци напълно спират да излизат навън без маска, което продължава над от три години.

Когато през март правителството най-накрая отменя препоръката за носене на маски, някои японци осъзнават, че са забравили как да се справят без този аксесоар. Сега в страната стават много популярни услугите на "инструктор по усмивката",  което за японската култура на показна учтивост и доброжелателност се оказва много важно.

Тези услуги се използват главно от млади хора, които инструкторът учи да разтяга ъглите на устата си с пръсти, заставайки пред огледалото. Един такъв урок струва 7700 йени (почти 55 долара).

Инструкторът по усмивки Кейко Кавано отбелязва, че японците са по-малко склонни да се усмихват от западняците, тенденция, която само се е влошила от необходимостта от носенето на маски.

"Мисля, че хората все повече трябва да се усмихват. В културно отношение усмивката означава, че не държа пистолет и не представлявам заплаха за вас", заявява тя.

Проучване, проведено през май, установи, че 55% от японците продължават да носят маски толкова често, колкото и по време на пандемията, въпреки премахването на карантинните изисквания. Други 8%, напротив, напълно са престанали да носят маски. Останалите ги носят само  от време на време.

Трябва да се отбележи, че уроците по усмихване не са новомодно изобретение. Подобни услуги съществуват в Япония от много години, но сега те придобиват допълнителна популярност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: