Актуална информация за епидемичната обстановка на 25 ноември 2020

Актуална информация за епидемичната обстановка на 25 ноември 2020 Снимка: pixabay

У нас:

От 27 ноември вечерта се въвеждат по-строги мерки, които ще продължат до 21 декември, съобщи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Взето е решение за удължаване на противоепидемичните мерки с 2 месеца до 31 януари.

Повдигна се и казусът ако личен лекар на пациент почине, кой ще го поеме. Въпросът засега остава спорен. 

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов Асоциация „Българска книга“ апелира книжарниците да останат отворени

Стана ясно, че личният лекар ще може да издава електронно направление за PCR тест след консултация по телефона. Условието е пациентът да има минимум два от 11 симптома. Очаква се да бъде подписан анекса към Националния рамков договор.

Първата изцяло COVID болница у нас вече надхвърли определения от Здравната каса лимит и от днес трябва да лекува пациенти за своя сметка. Затова алармираха от болница "Свети Мина" в Пловдив. Здравното заведение е общинско и затова кметът на града започва преговори с НЗОК за увеличаване на договорените обеми. 

Бебе на 3 месеца, заразено с коронавирус, почина у нас. Това показват данните на Единния информационен портал. Има съмнение, че бебето е било с придружаващо заболяване.

За последното денонощие у нас са регистрирани 4382 нови случая на коронавирус, а 157 души са загубили живота си, сред тях е и малкото дете. 

София, Пловдив и Варна отново са градовете с най-много новозаразени - съответно с 880, 458 и 365 случая.

По света:

В световен мащаб заразените с COVID-19 са близо 60 млн. души. Жертвите на вируса са над 1 400 000. 

В Европа - Франция и Великобритания остават сред най-тежко засегнатите държави. Въпреки това Париж и Лондон обявиха разхлабване на мерките.

Във Франция магазините, театрите, кината и музеите ще бъдат отворени и французите ще могат да прекарат Коледа със семействата си. Заведенията обаче ще отворят чак на 20 януари, за да се избегне трета вълна на заразата. Ваксината срещу коронавируса няма да е задължителна, но ще е достъпна за най-застрашените хора в края на декември или началото на януари, съобщи президентът.

Вицепремиерът на Великобритания Майкъл Гоув се споразумя с лидерите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия да отслабят мерките около Коледа. Между 23 и 27 декември ще има нещо, което може да се нарече "Коледен балон", в който хората ще имат право да се събират, да бъдат близо до семействата си и да почувстват празниците така, както би трябвало.

В Черна гора също приеха по-строги мерки като забраниха излизането след 19 ч.

Първите ваксинации в Европейския съюз срещу COVID-19 могат да бъдат направени преди Коледа. Европейската комисия вече има шест договора с фармацевтични компании за потенциалните им ваксини. Последният е с Модерна (Moderna). Останалите договори са с Астра Зенека (AstraZeneca), Санофи (Sanofi-GSK), Янсен (Janssen Pharmaceutica NV), БиоНтек-Пфайзер (BioNtech-Pfizer), и КюрВак (CureVac).

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: