Правителството прие по-строгите мерки

Правителството прие по-строгите мерки Снимка: pixabay.com

Взето е решение за удължаване на противоепидемичните мерки с 2 месеца до 31 януари.

Въвеждането на по-строги противоепидемични мерки за ограничаване на коронавируса в страната обсъди правителството на редовното си заседание днес. 

Предложенията представи преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Едно от тях е университетите, училищата и детските градини да затворят, като учениците и студентите да се обучават в електронна среда поне до Коледа. 

От 27 ноември вечерта се въвеждат по-строги мерки, които ще продължат до 21 декември, съобщи Костадин Ангелов.

- Преустановяват се учебните занятия във всички образователни институции - ученици от 1 до 12 клас, извънкласни дейности и занимания, занимални, детски градини. 

- Преустановяват се конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия

- Театрите ще работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване на противоепидемичните мерки.

- Без тържества с повече от 15 души

- Без индивидуални и колективни спортни събития за лица до 18-годишна възраст. Състезанията за тези над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика

- Преустановяват се посещенията във фитнес зали

- Допускат се само доставки на храна за дома и офиса 

- Затварят моловете и търговски центрове, с изключение на банки, аптеки, оптики, зоомагазини и доставчиците на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия. 

- Забраняват се екскурзиите

- Храмове, паркове и градини остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски благодари за въвеждането на по-строгите мерки и ги определи като навременни и правилни, с оглед повишената заболеваемост и смъртност:

 "Не става въпрос за затваряне по домовете, целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според анализите ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждане на мерките, както и намаляване на смъртността. 
Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да издържи на натиска, което става все по-непосилно. С напредване на епидемията намалява броят на медицинските лица, те се заразяват, в момента над 2000 души медицински персонал са извън строя."

По думите му трябва да се намалят до минимум контактите

ова ще даде възможност да посрещнем по-спокойно предстоящите коледни празници. Намалелите нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и това ще даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел.", допълни проф. Мутафчийски

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: