Асоциация „Българска книга“ апелира книжарниците да останат отворени

Асоциация „Българска книга“ апелира книжарниците да останат отворени

Книгата може да е и храна, и лекарство, казват в писмото си от АБК

Асоциация „Българска книга“ изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Писмото е адресирано и до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, до министъра на културата Боил Банов и до Националния оперативен щаб. Това съобщават от пресслужбата на АБК. 

В писмото си от асоциацията изразяват своята загриженост за усложняващата се епидемиологична обстановка. "Съзнаваме изключителната трудност на ситуацията и огромната отговорност, с която сте натоварени в този момент. Със сигурност кризата има и ще има още по-тежки последици във всички сектори на обществено-икономическия живот и е необходима активна, целенасочена и мъдра държавна политика за преодоляване на щетите от тази безпрецедентна пандемия.", се казва в обръщението. 

"Със съжаление констатираме, че в предложения Национален план за възстановяване и устойчивост на книгите и четенето е посветена една единствена мярка, а именно – дигитализация на библиотечните фондове, мярка, която предложена в този вид, е в посока, обратна на защитата на творческия труд.", казват още от асоциацията и обръщат внимание на факта, че "от години властта не чува аргументите за приемане на стандарти за финансиране на библиотеките, вкл. на училищните библиотеки, за решителна борба с интелектуалното пиратство, за покриване на възнагражденията за отдадени под наем книги, за активна подкрепа на представянето на българската литература в чужбина, за инвестиране в изграждането на преводачи от и на български език".  

В своето писмо членовете на асоцияцията апелират "в никакъв случай като противоепидемична мярка да не бъдат затваряни книжарниците". "Със сигурност книжарниците не са сред най-рисковите търговски обекти. Естествено те следва да спазват стриктно всички задължителни мерки. Възможно е голяма част от книготърговците да решат да затворят по собствена инициатива. Но незатварянето на книжарниците като властово решение ще е ясен знак към хората, че книгата задоволява насъщни нужди и че без да храним и лекуваме душите си не можем да живеем.", подчертават те. 

"Книгата може да е и храна, и лекарство – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение, упование и смисъл, вяра и кураж, че ще дойдат и други дни.", напомнят от АБК. 

"Присъединяваме се към апела на френските ни колеги „Оставете книжарниците отворени, за да не се превръща физическата изолация в културна“ и призоваваме правителството и гражданите „Подкрепете книгите – днес е денят!“, апелират от асоциацията. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: