Актуална информация за епидемичната обстановка на 24 ноември 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 24 ноември 2020 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня.

У нас:

Управителят на общинската многопрофилна болница в Каварна д-р Християн Зафиров е подал оставката си, съобщи БНР. Болницата откри COVID отделение, в което единствено д-р Зафиров заяви готовност да работи, в случай че такива пациенти бъдат настанени, припомнят от агенцията. С напускането му под въпрос остава и съществуването на Спешния център и поликлиниката.

В област Русе леглата за лечение на пациенти с COVID-19 вече са почти 500. Увеличен е капацитетът в двете университетски болници в града „Канев“ и „Медика“.

100 нови легла разкриват до края на седмицата болниците в Пловдив, съобщи БНР. Те ще са в университетските болници „Свети Георги“, „Пълмед“, „Каспела“ и „Пловдив".

Данните за България:

7244 са направените тестове за последното денонощие; 83 671 са активните случаи в момента, като 3146 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие; 399 души са хоспитализирани; 1702 са излекуваните пациенти; 189 са починали за последното денонощие.

По света:

От днес и през следващите десет дни ще бъдат в сила нови мерки против коронавируса в Сърбия. До 3 декември работното време на заведенията за обществено хранене - ресторанти, кафенета, барове, клубове, както и търговски центрове, театри, кина и други културни институции, както и на казината, ще бъде ограничено до 18,00 часа. Магазините ще работят до 21,00 часа. Аптеките, бензиностанциите и заведенията за обществено хранене, които доставят храна, ще могат да продължат да работят без ограничения. 

В Италия над 27 000 лекари и медицински сестри са се заразили за последния месец и това се отразява много тежко на здравната система, заяви специалният съветник на италианското министерство на здравеопазването проф. Валтер Ричарди, цитиран от агенция АНСА.

Германия: Над 13 000 потвърдени случая на зараза с коронавируса само за последното денонощие.

Русия: Рекорден брой са смъртните случаи заради коронавируса през последното денонощие – 491, предаде ТАСС. С това общият брой на смъртните случаи в страната надхвърли 37 хиляди (37 031). Същевременно починалите са 1,73% от регистрираните в страната заразени, съобщи БТА.

Днес също така стана ясно, че руският президент Владимир Путин не възнамерява да се ваксинира с първата регистрирана в света ваксина срещу COVID „Спутник V”. По думите на неговия говорител Дмитрий Песков, цитиран от телевизия РБК, Путин ще изчака, докато започне масовото ваксиниране.

Властите в Китай спряха обществения транспорт в град Манчжоули на границата с Русия заради появата на двама заразени с COVID-19. Забранени са масовите събирания, затворени са училищата, детските градини и увеселителните заведения. Ще бъде тествано масово населението на града (около 172 000 души).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: