Актуална информация за епидемичната обстановка за 21.10.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка за 21.10.2020 г. Снимка: pixabay.com

Заразените с COVID-19 по света вече са над 40 милиона и 700 хиляди души продължават усилията по ограничаване на заразата.

У нас:

Обявена е извънредна епидемична обстановка до 30 ноември!

През изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 1336 души, заразени с коронавирус, при направени 11 505 PCR теста, съобщи Единният информационен портал.

През последните 24 часа са се излекували 261 заразени, а 11 души са починали, с което общият брой на жертвите на вируса у нас нарасна до 1019 души.

В момента в болници се лекуват 1633 пациенти, от които 93 са в интензивни отделения. 13 430 са активните случаи на коронавирус у нас.

Най-много новозаразени са регистрирани в София – 523, следвани от Пловдив със 135 нови инфектирани и Бургас, където за последното денонощие са установени 78 заболели.

От утре на открито ще трябва да носим маскиТе ще бъдат задължителни до края на ноември, освен ако епидемичната обстановка не се промени и случаите не намалеят. Решението бе обявено от здравния министър в Ловеч. 

Премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов в заповедта да се опише много точно кога трябва да се носи маска на открито.

Българските училища  няма да затворят, но ще се прилагат локални мерки за безопасност, съобщи министър Вълчев. Допълнително обучение по учебни предмети ще има за ученици, които са отсъствали от училище повече от 10 учебни дни, или за компенсиране за ученици, които се обучават несинхронно от разстояние в електронна среда. Това предвижда прието от правителството изменение и допълнение на Наредбата за приобщаващото образование. Според промените допълнителното обучение може да се осъществява синхронно от разстояние в електронна среда най-малко 10 учебни часа месечно.

За разлика от училищата, УНСС  реши превантивно да мине на дистанционно обучение до 27 октомври

Въвеждат се нови унифицирани правила за безопасност в зимните курорти.

Струпване на голям брой хора за PCR тестове затрудни работата на лаборатория в Ямбол. Желаещите да се изследват за COVID-19 са от Сливен и заминават за сезонна работа. 

Петима души от социален дом за деца и младежи с увреждания в Русе са с коронавирус.

Двете отделения за пациенти с коронавирус в Стара Загора вече са пълни.

По света:

Словения въведе вечерен час.

В Чехия маските на открито стават задължителни там, където не може да се спазва дистанция от 2 метра. До края на месеца остават затворени всички заведения, кина, музеи и спортни зали.

Ирландия е първата европейска държава, която наложи пълна карантина за 6 седмици - правилата влязоха в сила в полунощ.

Белгия отлага всички неналожителни болнични дейности, за да може да се справи с ръста на заболелите. Страната въвежда ограничения за пътуващите от Североизточен, Югоизточен и Югозападен район на България. 
Считано от 17,00 ч. на 21 октомври 2020 г. районите Североизточен (области Варна, Добрич, Шумен и Търговище), Югоизточен (области Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора) и Югозападен (София-град, Софийска област, области Благоевград, Перник и Кюстендил) в България преминават от „оранжева“ в „червена“ зона, а районите Северозападен, Северен централен и Южен централен попадат в „оранжева" зона (без ограничения при пътуването).

Испания обмисля въвеждането на вечерен час, на места вече са наложени частични карантини.

Рекорден брой заразени за денонощие има във Великобритания и Франция.

Великобритания започна тестове по летищата. От януари във Великобритания започва проучване, чиято цел е ускоряване на получаването на ваксина срещу коронавирусната инфекция. За целта 90 души ще бъдат изложени на заразата. 

Букурещ е епицентър на заразата в Румъния и е под строга каранитна. От днес там учениците минаха на дистанционно обучение.

Русия регистрира рекорден брой случаи на коронавирус за 24 часа - над 16 300. Страната тества трета ваксина срещу COVID-19. Първите резултати се очакват в средата на декември.

За разлика от Европа, в Китай ситуацията е обнадеждаваща. Според Тодор Радев - журналист от Радио Китай за чужбина в Пекин, ситуацията действително се е нормализирала и с изключение на 6-те случая в един от големите китайски градове отпреди седмица, към момента няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца.

Около 250 души все още са в болници, но всеки ден има изписвани.

Според журналиста две са основните причини Китай да спре практически разпространяването на коронавируса - най-главната е, че властите не са бързали с разхлабването на мерките, които са продължили от януари до началото на септември, а в някои части все още действат. На второ място - това е личната отговорност и поведението на обикновените хора.

Журналистът разказа още, че мерките не се налагат със заповеди на Министерството на здравеопазването или с други официални разпореждания, а на много места хората сами предпочитат да носят маски на закрити пространства, мери се и температурата на влизащите.


  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: