Накъде ще тръгне турската лира

Накъде ще тръгне турската лира

Вероятно без знанието на зет му и тогавашен финансов министър Албайрак, президентът Ердоган смени шефа на турската централна банка. Сега с нетърпение се очаква дали новоизбраният управител на централната банка на Турция ще повиши основния лихвен процент.

След смяната на ръководителя на централната банка и оставката на  финансовия министър Албайрак, който е и зет на президента Ердоган, лирата, която преди това падаше от едно рекордно ниско на следващото, се покачва. 

Икономическият експерт Есер Каракас коментира по турската телевизия: "Мисля, че това е лична трагедия. Това е най-лошото, което може да се случи на финансов министър във връзка с кариерата му, независимо дали в Турция или където и да е другаде по света: на деня след оставката му националната валута, която от години губи стойност, изведнъж отново да започне да печели и парите да се връщат в страната."

Берат Албайрак обяви оставката си чрез Instagram. Това също е необичайно в Турция. Медиите, близки до правителството, упорито мълчаха  по този въпрос повече от ден, докато не излязоха с кратко съобщение, че Ердоган е приел оставката му. Като причина за оставката се посочват здравословни причини, но едва ли някой иска да повярва в това. 

Лидерът на опозицията Кемал Киличдароглу също не казва нещо повече: "Ние не знаем предисторията, не знаем защо трябваше да подаде оставка. Зетят отговорен ли е за това? Не. Само един човек е отговорен за това: Ердоган. Нима той все пак не решава всичко? Да, само той решава."

Турският президент е избрал Лютфи Елван за нов финансов министър. Елван обяви в парламента в Анкара: „Първото нещо, което трябва да се направи, е да се възстанови финансовата стабилност и ценовата стабилност. Не бихте могли да ги разделите.”

Ердоган говори в подобна посока. Той обеща „нова мобилизация“ в областта на правосъдието, икономиката и демокрацията. Заедно с новия ръководител на централната банка Наджи Агбал, който се смята за добре приеман от пазара, изглежда, че турският президент тръгва по нов път. Ердоган е решен да направи всичко възможно да оправи имиджа на Турция, което е особено важно обстоятелство за чуждестранните инвеститори. В крайна сметка, става въпрос за възвръщане на доверието им. 

Чуждестранните инвеститори многократно критикуват влиянието на Ердоган върху централната банка. Турският анализатор Мустафа Сонмез остава скептичен: "Ердоган няма да се промени, той ще настоява на своите решения. Той ще продължи да се намесва в централната банка и министерствата. Така че, докато системата не се промени, нищо няма да бъде положително." 

Под системата той разбира президентската система, която Ердоган въведе преди две години.

Само тази година турската лира е загубила около 30% от стойността си, повече от която и да е друга валута в развиваща се страна. Финансовите експерти отдавна настояват основният лихвен процент да бъде увеличен, за да се противодейства на това. Но Ердоган е категорично против и многократно е предотвратявал това.

Вчера в реч пред представители на бизнеса в Анкара той отново добави: "Можем ли наистина да инвестираме нещо с високи лихвени проценти? Можем ли да създадем работни места? Невъзможно. Можем ли да произвеждаме с тях? Също така невъзможно. Можем ли да вървим в посока износ? И това също е невъзможно. Ето защо трябва да бъдем по-внимателни, за да не бъдат смачкани нашите инвеститори от високите лихвени проценти ”

Подобно на други експерти, Мустафа Сонмез предполага, че Агбал ще повиши основния лихвен процент с пет процентни пункта до над 15%. Въпреки - или може би заради пламенната реч на Ердоган. Така Агбал ще демонстрира независимост. Под въпрос е дали това ще е достатъчно за международните инвеститори. Сонмез не очаква голям подем за лирата и турската икономика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: