Еврозона: ниска инфлация - 2,4%; безработица през октомври - 6,5%

Еврозона: ниска инфлация - 2,4%; безработица през октомври - 6,5% Снимка: https://pixabay.com/

По последни данни инфлацията в страните от еврозоната е спаднала до нивото от 2021 г.

Европейците могат да въздъхнат (поне малко) с облекчение: инфлацията в еврозоната падна до 2,4% през ноември, най-ниската от повече от две години.

Рязък спад в цените на енергията облекчи кризата с разходите за живот, но по-високите лихвени проценти възпират потенциала на икономиката за растеж.

Инфлацията в 20-те държави, които споделят обща валута, спадна от 2,9% през октомври на годишна база, според данни, публикувани в четвъртък от Евростат, статистическата агенция на Европейския съюз.

Това е далеч от пика от 10,6% през октомври 2022 г., когато енергийната криза накара европейските домакинства и предприятия да се борят да свързват двата края.

Новата цифра е близо до целта на Европейската централна банка за инфлация от 2%, тъй като главоломната поредица от повишения на лихвените проценти на Кристин Лагард, започнала през лятото на 2022 г., изглежда дава плодове.

Но другата страна на монетата е забавянето на икономическия растеж.

Това повишава очакванията, че ЕЦБ ще остави лихвите непроменени за втори пореден път на следващото си заседание на 14 декември.

 

Това е илюстрирано най-ясно в Германия, най-голямата икономика в Европа, където годишната инфлация падна до 2,3% този месец от 3% през октомври. Но сега тя е изправена пред бюджетна криза - в допълнение към факта, че Берлин показва най-лошото представяне сред големите световни икономики.

Енергийната криза беше особено тежка за Германия, която разчиташе на евтин природен газ от Русия, за да захранва своите фабрики. Москва до голяма степен прекъсна доставките за Европа след налагането на западни санкции заради нахлуването в Украйна и компаниите все още са изправени пред последствията.

Отстъпките са застрашени, след като съдебно решение отмени плана за разходи на Германия и правителството се опита да запълни дупка от 60 милиарда евро (повече от 65 милиарда долара).

Еврозоната  не се разшири тази година, нараствайки с 0,1% през тримесечието юли-септември. В сряда ОИСР обяви, че слабият растеж от 0,6% тази година ще нарасне до едва 0,9% през следващата година.

В контекста на отслабване на икономическите перспективи и намаляване на инфлацията, повишаване на лихвените проценти на срещата през декември трябва да бъде изключено“, каза Карстен Бжески, ръководител на макроикономиката в ING Bank, за ЕЦБ.

„Като се има предвид, че пълното въздействие на затягането на политиката ще се усети през следващите месеци, рискът ЕЦБ вече да е затегнала политиката твърде много е твърде висок“, каза той в своя бележка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: