Местните избори в Турция: Истанбул ще определи бъдещето на страната

Местните избори в Турция: Истанбул ще определи бъдещето на страната Снимка: euronews.com

Въпросът е дали вотът на турските избиратели ще укрепи позициите на президента Реджеп Тайип Ердоган, или ще предостави по-добри шансове на опозицията

Така преди 5 години избирателите дадоха управлението на Истанбул на водача на обединената опозиция Екрем Имамоглу. Сега турският президент е решен да си върне контрола над 16-милионния град, още повече, че като икономически и социален център на страната Истанбул е решаващ тест за възможностите на опозицията да бъде сериозен съперник на президентската партия на следващите президентски избори след четири години.

Реджеп Тайип Ердоган си осигури трети мандат на президентските избори миналата година, но сега основните опозиционни сили се надяват да задържат големите градове, в т. ч. Истанбул, столицата Анкара и туристическа Анталия - защото „когато имаш Истанбул, директно влизаш в националната, че и в световната политика”, казват турски политолози. Контролът над Истанбул означава и контрол над значителна част от икономиката на Турция, включително търговията, туризма и финансите.

Кандидат на партията на Ердоган в Истанбул, е Мурат Курум, 47-годишен бивш министър на околната среда и урбанизацията. Сегашният кмет, 52-годишният Екрем Имамоглу от десетилетия се смята за най-големия съперник на президента Ердоган. Една нова победа ще засили политическото му влияние и ще му отвори пътя към президентските избори след четири години, казват политически коментатори. Кметът на Анкара, Мансур Явас, също е евентуалн кандидат-президент през 2028 г. и неговият път към победата в неделя се смята за по-сигурен.

Голямата тревога на жителите на Истанбул обаче идва от сеизмолозите, които след опустошителното земетресение в Южна Турция миналата година предупреждават за такава опасност и в Истанбул. Затова кандидатът на управляващата партия поставя на първо място строителната си програма - разрушаването на стари, порутени сгради и земетръсоустойчиво жилищно строителство. 

Същевременно шестпартийната коалиция от националисти, секуларисти, либерали, консерватори, ислямисти и кюрди, която подкрепи Имамоглу, е доста разединена след поражението на президентските избори миналата година и повечето опозиционни партии издигат свои кандидати за местния вот. Това може да намали подкрепата за Имамоглу, дърпайки гласове от привържениците му на миналите избори. 

Но и пред кандидата на управляващата партия Мурат Курум се изправя нова заплаха в лицето на новата Ислямистка партия на новото благоденствие, тъй като консервативните и религиозни избиратели търсят алтернативи на партията на Ердоган. Сриващата се икономика и летящата нагоре инфлация също „не играят” в полза на президентската партия и нейния кандидат. На неотдавнашен митинг Ердоган каза: „31 март ще бъде началото на нова ера”. Въпросът е за кого.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: