Обедняха ли милиардерите?

Обедняха ли милиардерите? Снимка: pngtree.com

Технологичните магнати загубиха общо 433 милиарда долара през 2022 г. година, след като акциите поевтиняха и много компании забавиха своята десетилетна серия на постоянен растеж

2022 г. беше мрачна за технологичните акции – а също и за огромните богатства на директорите и основателите на технологичните компании, чиито нетни богатства са тясно свързани с тези на техните компании, пише The Washington Post

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг, който някога беше в топ 10 на най-богатите хора в света, загуби близо 81 млрд. долара нетно състояние тази година.

Но милиардерите далеч не са в недоимъкБогатството на Зукърбърг, например, все още се оценява на близо $45 млрд., или повече от БВП на Исландия, чието население обаче като цяло се радва на добър жизнен стандарт. А няколко от милиардерите всъщност са по-богати, отколкото през 2019 г., тъй като ускореният растеж на пазара по време на ранната фаза на пандемията подпълни портфейлите им, преди загубите от тази година.

Акциите на технологичните компании паднаха драстично през 2022 г., защото пандемичният скок на продажбите, който стимулира много от тях, намаля. Технологичните гиганти, които се разраснаха с главоломни темпове през последното десетилетие, започнаха да замразяват назначенията и минаха към масови съкращения.

Не всички технологични шефове усетиха финансовата криза тази година. Състоянието на китайския интернет предприемач Джан Имин, основател на компанията-майка на TikTok ByteDance, нарасна с повече от $10 млрд. до нетна стойност от близо $55 млрд. 

Няколко технологични магната в Съединените щати претърпяха финансови загуби, но в по-малка степен: Лари Елисън, съоснователят на Oracle, загуби $16 млрд. тази година, но си остава седмият най-богат човек в света. 

Нетното състояние на Майкъл Дел от Dell Technologies се сви с около $7 милиарда, което все пак го държи точно пред Зукърбърг в списъка на 25-те най-богати.

По-широките пазари също се сринаха през тази година, тъй като инвеститорите и компаниите се сблъскаха с война в чужбина, нарастваща инфлация и лихвени проценти и все по-ограничени потребителски възможности. 

Състоянието на милиардерите извън технологичните индустрии също е намаляло. Но някои от най-значимите спадове засегнаха технологичните магнати. Вижте колко загубиха няколко технологични лидери тази година:

Илон Мъск

Обща загуба: $200 млрд.

Текуща нетна стойност: $139 млрд.

Регистрираната загуба на Илон Мъск надхвърля състоянието на всеки от другите богаташи в този списък.

Изпълнителният директор на Tesla, SpaceX и Twitter беше най-богатият човек в света през по-голямата част от тази година. Но Мъск, който държи голяма част от богатството си в акции на Tesla, загуби тази корона, след като акциите на Tesla се сринаха спираловидно, потъвайки с близо 70% през годината.

Акциите на Tesla изпитаха тежестта на безпокойството, че търсенето на електрически превозни средства отслабва в Китай, който е основен пазар за компанията. Tesla се изправи и пред предизвикателства, свързани с нарастващите разходи за доставки на материали, необходими в производството на превозни средства.

Някои инвеститори са предпазливи също относно фокуса на Мъск върху Twitter. Той продаде акции на Tesla, за да финансира поглъщането на компанията за социални медии за $44 млрд., а краткото му царуване начело на Twitter е белязано от катаклизми. Сътресенията разтревожиха някои инвеститори в Tesla и те призоваха Мъск отново да се съсредоточи върху автомобилната компания.

Джеф Безос

Обща загуба: $84,1 млрд.

Текуща нетна стойност: $108 млрд

Загубите на Джеф Безос се дължат на срива на технологичните акции от стратосферните им висоти. От друга страна,  акциите на Amazon паднаха с почти 50%, отбелязвайки една от най-лошите години на пазара.

Основателят на Amazon се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор миналата година, но остава най-големият акционер.

Amazon се бори с висока инфлация и забавяне на растежа, тъй като огромният скок в продажбите, който преживя по време на пандемията от коронавирус, тази година намаля. Компанията не е имунизирана срещу съкращения, засягащи технологичната индустрия, и е в процес на съкращаване на около 10 000 души от корпоративните си подразделения.

Безос е основател и на компанията за космически пътувания Blue Origin и притежава The Washington Post, който купи за $250 млн. през 2013 г.

Марк Зукърбърг

Обща загуба: $80,7  млрд.

Текуща нетна стойност: $44,8 млрд.

Основателят на Facebook се смъкна от шесто място сред най-богатите на планетата в края на миналата година, до номер 25, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Беше трудна година за Facebook, който миналата година обяви, че променя името на своята компания-майка на Meta. Зукърбърг, който все още ръководи компанията, която основа като студент, организира промяната, за да се съсредоточи повече върху метавселената – поглед към един взаимосвързан дигитален свят.

Meta съобщи за първите си два спада на приходите на тримесечие тази година. Причината е, че компанията е изправена пред засилена конкуренция от страна на TikTok и други, по-малки приложения за социални медии, както и по-строга среда за дигитална реклама. Компанията предупреди, че предвижда да загуби още повече през следващата година, докато изгражда метавселената. Meta обяви, че планира да уволни 11 000 работници тази есен, в стремеж да намали разходите.

Основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж загубиха общо $88 млрд. тази година. 

Лари Пейдж 

Обща загуба: $44,6 млрд.                     

Текущо нетно състояние: $83,8 млрд.

Сергей Брин

Обща загуба: $43,4 млрд.                     

Текуща нетна стойност: $80,2 млрд.

Основателите на Google и настоящите членове на борда на компанията-майка Alphabet се оттеглиха от изпълнителните си роли през 2019 г., но все още имат голямо влияние върху бизнеса чрез специален клас акции с право на глас. Пейдж беше главен изпълнителен директор, а Брин беше президент на Alphabet.

В тежката година за дигиталната реклама дори гиганти в индустрията като Alphabet не бяха пощадени. Alphabet намали наемането на служители и затвори услугата си за стрийминг за видеоигри в облак Stadia.

По-рано тази година Брин подаде молба за развод, въпреки че крайната финансова разбивка на раздялата вероятно ще остане извън публичното пространство, след като двойката предприе стъпки да скрие подробности за раздялата.

Бил Гейтс

Обща загуба: $28,7 млрд.                      

Текуща нетна стойност: $109 млрд.

Предприемачът, филантроп и съосновател на Microsoft загуби близо 29 милиарда долара през 2022 г. Спадът на Гейтс с приблизително 20% почти съответства на свиването на S&P 500 тази година, което означава, че загубите на милиардера до голяма степен са проследени като широк барометър за целия пазар и измерител на икономиката. Фактически, той надмина композитния индекс Nasdaq.

Инвестициите на Гейтс са диверсифицирани, с големи дялове в множество компании, разкошни недвижими имоти и огромни участъци земеделска земя. Най-ценното му участие обаче си остават акциите на Microsoft, които се свиха с близо 30% тази година. Докато приходите от облачните услуги на Microsoft се увеличиха с 24% през последното тримесечие, продажбите на операционната система Windows на компанията паднаха с 15%. А Microsoft заяви, че очаква забавяне на растежа на приходите си от облак през следващата година, което настрои Уолстрийт в режим на продажба.

Мащабността и сложността на огромното богатство на Гейтс изигра забележителна роля в обширния интерес към развода му с Мелинда Френч Гейтс миналата година.

Стив Балмър

Обща загуба: $20,2 млрд.                      

Текущо нетно състояние: $85,5 млрд.

Бившият главен изпълнителен директор на Microsoft и собственик на Лос Анджелис Клипърс загуби повече от $20 млрд. тази година, като спадът на технологичния гигант изяде нетното му състояние.

По-голямата част от богатството на Балмър е свързано с акции на Microsoft, където беше главен изпълнителен директор от 2000 г. до 2014 г. Докато компанията се справя по-добре от други технологични титани, които разчитат повече на реклама и потребителски разходи, производителят на Windows все още губи повече от четвърт от стойността си тази година. В допълнение към прогнозата за по-бавен растеж на облачните услуги, Microsoft предупреди инвеститорите, че очаква слабите продажби на персонални компютри да продължат през следващата година, а свиващите разходите рекламодатели ще намалят приходите за LinkedIn и рекламите при търсене.

След като се оттегли от Microsoft през 2014 г., Балмър купи Clippers за 2 милиарда долара. Той отделя още повече пари, за да построи най-голямата арена в лигата, Intuit Dome, оборудвана с овално табло с 44 000 квадратни фута и изобилие от тоалетни, за да се намали времето за чакане в банята по време на игра.

Изчисленията на стойностите на загубите и нетната стойност са получени от индекса на милиардерите на Bloomberg към 24 декември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: