Днес българите празнуваме Деня на християнското семейство

Днес българите празнуваме Деня на християнското семейство Снимка: Wikipedia

Само ние, българите, отбелязваме на този ден не само Въведение Богородично, но и Деня на християнското семейство.

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. Това е един от 12-те най-почитани християнски празници. В българския народен календар той е посветен на християнското семейство и се чества като такъв само от нашия народ. Това е официално утвърдено с решение на Светия Синод от 1929 г. 

Въведение Богородично за първи път е празнуван като самостоятелен празник през 715 г. Два века по-рано, през 543 г., император Юстиниан Велики издигнал в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. 

Християнските свещени книги разказват, че на този ден, едва навършила три години, Мария – бъдещата Божия майка, била заведена от родителите си в Йерусалимския храм. Със запалени свещи нейните близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била оставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподкрепяна от никого, тя се изкачила сама по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител – я посрещнал и я благославил пред вратите на храма.

В миналото у нас семейното ходене на църква на този ден се е приемало като напомняне на бащите и майките за техните духовни задължения към децата им. Смятало се е, че след като бъдат представени на Бога, децата ще растат благочестиви, с почит към родителите си и съхранена чистота на нравите.

Празникът попада в периода на коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие. Народното поверие казва, че нощите от 11 до 16 или 21 ноември, известни повече като „Мратински нощи", са по-лоши дори от „Мръсните дни", защото през тях най-лесно човек може да се разболее. Този ден народът ни нарича още и Вълча Богородица, защото е последен от Вълчите дни.

Според народните поверия на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ако пък вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Традициите казват още, че след църква, семейството се събира на трапезата с прясна питка, вкусна гозба и чаша вино. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и да благослови дома.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: