Московският и всерурски партиарх Кирил обяви ядрените оръжия за свещени

Московският и всерурски партиарх Кирил обяви ядрените оръжия за свещени Снимка: inosmi.ru

Руският духовен водач произнесе реч в храма "Христос Спасител" и връчи орден "Свети Сергий Радонежски" на ръководителя на Руския федерален ядрен център Радий Илкаев

„Ако не беше работата на Курчатов (създал съветската атомна бомба), на Радий Илкаев, е трудно да се каже дали страната ни щеше да съществува. Те създават оръжия под закрилата на Свети Серафим Саровски. Защото според неизразимото Божие провидение, това оръжие е създадено в манастира на св. Серафим. Благодарение на тази сила, Русия остана свободна и независима”, цитира theins.ru  научните и исторически виждания на патриарха, който смеси с лекота земното и божественото.

Церемонията в централния руски храм съвпадна с приемането на закона за оттегляне на Русия от ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити - стъпка, която Владимир Путин набеляза през октомври, казвайки че след като САЩ не са ратифицирали документа, добре е да се обмисли и оттеглянето на Русия.  

Войнствените пристрастия на Руската православна църква не са нещо ново. През юни Църковният съд на РПЦ обяви пацифизма за чужда църковна ерес и се аргументира с това твърдение, за да лиши от сан свещеник Йоан Бурдин, който в своя проповед каза: „Ние, християните, не смеем да стоим настрана, когато брат убива брат, християнин убива християнин”.

Патриарх Кирил от самото начало оправдава войната, отприщена от Русия в Украйна  и призовава духовенството и руските вярващи да се молят за здравето на Владимир Путин. Руската православна църква публикува речта на патриарх Кирил на срещата му с папа Франциск, в която в продължение на 20 минути руският православен водач оправдава инвазията в Украйна и се оплаква от потенциалното разширяване на НАТО. 

През април 190 свещеници от Украинската православна църква, останали лоялни към Московската патриаршия, поискаха  църковен трибунал за патриарх Кирил,  заради подкрепата му за войната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: