4,5 млн. лв. за български научни публикации в международни издания

4,5 млн. лв. за български научни публикации в международни издания

Държавата отпуска над 4,5 млн. лв. на висши училища и научни организации, за да увеличат научните си публикации в авторитетни международни издания

 

 


Средствата са предназначени за изпълнение на третия етап на Националната програма „Стимулиране на публикационната активност в авторитетни международни научни списания и отворения достъп до научна информация“, която беше приета от правителството през октомври 2021 г. Целта на програмата е да се стимулират българските университети и научни организации да увеличат броя на публикациите си в престижни световни научни издания. Това ще се отрази положително върху техния рейтинг в международните научни класации и ще повиши ангажираността на българските учени към инициативата за отворената наука и възприемането й като стандартна практика от научноизследователската общност.

На изследователите се предоставя допълнително възнаграждение, награди или други финансови стимули за авторство на научни публикации в списания, реферирани или индексирани в световните бази данни Web of Science или Scopus, обвързано със споделяне на научни резултати в Българският облак за отворена наука и в институционални или международни хранилища.
Програмата се изпълнява на три етапа в продължение на 42 месеца.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: