Украински свещеници искат църковен трибунал за руският патриарх Кирил

Украински свещеници искат църковен трибунал за руският патриарх Кирил Снимка: nationalreview.com

Украинската православна църква получи независимост през 2019 г. и скъса каноническите си връзки с Московската патриаршия, но голяма част от украинското духовенство остана лоялна към Московската патриаршия.

Сега 190 от тези свещенослужители искат главата на руската православна църква да бъде изправен пред църковен съд – най-висшият контролен църковен орган в православието.

„От векове съществува традиция в Православната църква да се обръщаме към този църковен съвет в случай на сериозни конфликти. Съборът на източните патриарси многократно е разглеждал дела срещу висши църковни сановници. В историята на Руската църква има прецедент за присъда – през 1666 г. московският патриарх Никон е лишен от патриаршия и епископски сан и е изпратен като прост монах в манастир за покаяние”, се казва в искането.

Решението на свещениците да поискат осъждане на патриарх Кирил е заради подкрепата му за завоевателната война на Русия срещу Украйна. Сред обвиненията срещу него, са проповядването на доктрината „Руски свят“, което е в противоречие с православното учение, и други „морални престъпления“ – Кирил благослови войната срещу Украйна и се обяви за пълна подкрепа на агресията, отбелязва theins.ru.

В искането на свещениците се посочва още, че патриархът е пренебрегнал призивите на Украинската православна църква православното духовенство да се обяви против войната. Подчертава се още,  че с позицията си патриарх Кирил нарушава законите на Руската православна църква.

„В документа "Основи на социалната концепция на Руската православна църква", приет още през 2000 г., ясно се казва, че Църквата не може да оказва помощ на държавата и да ѝ сътрудничи, ако държавата води агресивна външна война“, се казва в петицията.

Московският патриарх често е обвиняван в корупция и незаконен бизнес. Недоволство в свещеническото съсловие предизвиква подчертано луксозният му начин на живот, както и фактът, че притежава скъпи имоти в Русия и Швейцария. 

Има сериозни основания да се смята, че патриарх Кирил е работил за КГБ. В проповедите си той не веднъж е заклеймявал движенията за човешките права като "новата ерес“, а близките му връзки с руския президент Владимир Путин сочат дълбоко единомислие между църква и власт в съвременна Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: