Няколко мита около 8 март

Няколко мита около 8 март Снимка: create.vista.com

Роден като ден с политически искания, с времето Международният ден на жената се трансформира в служебен празник и повод за раздаване на подаръци.

Италианското издание fanpage.it проследява някои моменти от историята на деня на жената, развенчавайки популярни митове. Най-напред се припомня, че 8 март не е празник на жената, а международен ден за защита правата на жените, признат официално от ООН през 1977 г. 

Често се смята, че 8 март е обявен като ден на жените по повод пожар, избухнал във фабрика за ризи в Ню Йорк през 1908 г., когато загиват около 100 работнички. Идеята обаче е представена за първи път от Американската социалистическа партия през 1909 г. и бързо се приема в левите движения по света. 

През последните десетилетия 8 март загуби политическото си значение и се превърна в една от многото дати в календара, създаващи добър оборот в продажбите на цветя, поздравителни картички и разпродажби на всевъзможни подаръци. Същият ентусиазъм завладява и ресторанти, кафенета, сладкарници и клубове. Денят на жената все повече се  комерсиализира, оставяйки в забрава дължимата признателност към много жени, борили се за еманципация. 

Все пак, в последните години на 8 март все по-често се организират демонстрации с искания за равенство между двата пола – проблем, за чието решение вчера генералният секретар на ООН Антонио Гутериш констатира, че „се отлага с 300 години”.

Днес в Италия евентуалните женски демонстрации са „улеснени” от 24-часовата национална стачка на транспортните работници, отбелязва fanpage.it. Страната и градовете ѝ са парализирани и милиони жени от средната и бедната класа, които ходят на работа с обществен транспорт, днес няма да стигнат нито до работните си места, нито до демонстрации. 

Както отбелязва fanpage.it, италианките нямат особен повод да празнуват. Днес е извършено поредното престъпление, определяно като "домашно насилие" - карабинер е убил от ревност партньорката си с нож. 

Сред европейските страни Италия е с най-ниска трудова заетост на жените, всяка трета италианка няма своя банкова сметка, грижите за семейството са поверени изключително на италианските жени, а на трудовия пазар те са със значително по-ниски заплати от мъжете. 

Все пак италианската столица отбеляза Международния ден на жената, въпреки транспортната стачка. Статуите в популярния парк Боргезе в сърцето на Вечния град, осъмнаха облечени в женски дрехи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: