Разкол в Руската православна църква заради войната в Украйна

Разкол в Руската православна църква заради войната в Украйна Снимка: learnrussianineu.com

Близо 300 руски православни свещеници и църковни служители от цял свят подписаха отворено писмо, в което изразяват противопоставянето си на руската инвазия в Украйна.

Духовенството на Руската православна църква в Амстердам обяви в събота, че се отделя от Москва, съобщи Тhe Мoscow Тimes. В изявление, публикувано на уебсайта на руската енория „Свети Николай Мирликийски” в Амстердам, се казва: 

„Духовниците единодушно обявиха, че вече не е възможно да функционират в рамките на Московската патриаршия и да осигуряват духовно безопасна среда за своите вярващи“.

Четиримата свещеници при енорията в Амстердам, уверяват, че са взели решението си „с натежало сърце“. Те казват, че са били притискани от руския архиепископ в Хага и от руската държава да се откажат от отцепването, но въпреки това, за да останат верни на дълга си към вярващите, са подали молба за присъединяване на руската енория в Амстердам към Константинополската православна църква.

В по-раншно изявление руските свещеници в Амстердам заявиха, че повече няма да споменават в литургиите си името на патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, след като в своя проповед той обяви противниците на Москва в Украйна за „зли сили“, борещи се срещу „единството на Русия“.

Амстердамският клон на Руската православна църква не е единственият, който не приема позицията на патриарх Кирил. В Украйна  руски православни свещеници осъдиха московската църква още в началото на инвазията. Някои тях са арестувани от руската армия.

Митрополит Жан дьо Дубна в Париж който оглавява около 60 руски енории, изрази подкрепата си за Украйна в отворено писмо, публикувано миналата седмица. Той призова патриарх Кирил да се намеси, за да спре "кървавата баня".

Главата на Руската православна църква не крие подкрепата си за Владимир Путин. Патриарх Кирил често става обект на критики заради крещящо луксозния му начин на живот и близостта му с  руската федерална служба за безопасност (ФСБ).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: