Празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

Празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

Днешният 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ще бъде отбелязан без официална церемония с речи, но с богата празнична програма.  
Денят на светите братя Кирил и Методий е отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата е честван за първи път през 1851 г. в Пловдив. 
Това е празникът, който се чества от най-дълго време - вече 170 години. 

В София в 9,30 ч. се очаква държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев и министри от кабинета да положат цветя пред паметника на светите братя. Балони с българските букви ще бъдат пуснати в небето. В 10,30 от площад „Славейков“ ще започне „Парад на буквите“, организиран за втора поредна година от сдружение „Азбукари“. Шествието ще мине по столичните улици „Раковски“ и „Оборище“, паметника на Васил Левски и ще завърши в парка „Заимов“. От 12 ч. пред Народния театър започва празничен концерт, организиран от софийското Регионално управление на образованието, в който ще участват близо 400 ученици от столичните училища. През целия празничен ден на пл. „Славейков“, чрез специална инсталация „Звукът на българската литература“, хората ще слушат текстове на класици, записани с гласовете на Юлиан Вергов, Койна Русева, Георги Господинов. 

В Пловдив денят ще започне с празнична литургия в храма, носещ името на светите равноапостоли. Традиционното шествие за 24 май ще премине по централната пешеходна улица, а в концерта след това ще се включат над 150 деца и ученици от хорови формации и състави. От 13ч. тържествено ще бъде открит паметникът на проф. Кирил Дженев. 

Във Варна тази година традиционното шествие няма да се проведе, но от 10,45 до 12 часа на екраните на входа на Морската градина, на пл. „Независимост“ и на кръстовището на площад „Съединение“ ще бъдат излъчвани кадри от празничните шествия, отбелязвали празника в града през минали години. От 10 ч. пред храм „Св. Николай Чудотворец“ ще започне концерт на хорови формации. От 11 ч. на входа на Морската градина 30 цветни балони с буквите от българската азбука и бели гълъби ще бъдат пуснати в небето. Веднага след това ще започне празничният концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.  

Плевен отбелязва празника с тържествено ученическо шествие и Празник на книгата. В най-старото читалище „Съгласие 1869“ е подредена изложба с уникални издания на старопечатни книги, някои от които са единствен екземпляр у нас.  

В Ловеч на тържествена церемония пред  катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат връчени ежегодните персонални награди на изявени дейци в областта на образованието, учители и ученици. Преди това в храма ще бъде отслужен и молебен по повод празника. С барелеф „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат отличени учители в четири категории, а изявени ученици ще получат плакети с лика на светите братя. По традиция ще бъде представен и парад на училищните знамена, музикални изпълнения и рецитации. 

С „Караул на паметта“ ще отбележат празника учители и ученици в Добрич. В празничната програма е предвидено и поднасяне на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий, връчване на грамоти и плакети на училища и детски градини, които имат юбилей, както и на 32-ма педагози. Заради противоепидемичните мерки в града празничното шествие за втора година няма да бъде проведено. 

С химна на българската просвета и култура „Върви, народе възродени!“ пред паметника на светите братя Кирил и Методий в Националната хуманитарна гимназия започва празникът в Благоевград. В двора на историческото училище се събират бивши възпитаници, някои от които завършили гимназията преди повече от 70 години. Ученическо празнично шествие, предвождано от духовия оркестър на читалище „Никола Вапцаров“, ще премине по централната улица от Съдебната палата до площад „Македония“. Деца от различни певчески и танцови формации и артистите от ансамбъл „Пирин“ ще вземат участие в обедния празничен концерт, а гост-изпълнители вечерта са Графа и Васил Найденов. В навечерието на 24 май, който е и празник на Благоевград, общината връчи грамоти на най-изявените учители и дейци на културата за принос в образованието, науката и духовното развитие на града. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: