Докато в Африка някои гладуват, в Испания се замерват с домати

Докато в Африка някои гладуват, в Испания се замерват с домати

La Tomatina (ЛаТоматина) е един от най-популярните и посещавани празници в Испания

Томатина, известна в Испания като Фестивалът La Tomatina, е един от най-популярните и посещавани испански празници, придобил слава по целия свят. Той се провежда в последната седмица на август в град Буньол, провинция Валенсия. (

Това е най-големият фестивал на доматите в Испания, по време на който над 150 тона домати в час се превръщат в доматен сок, разливайки се по градските улици и оцветявайки всеки участник в събитието.

Ла Томатина или Денят на доматите в Испания е получил толкова широка публичност, че днес тази червена "касапница" се провежда едновременно в няколко града на планетата, заимствайки идеята за доматената битка в Испания. Сред тях са китайски град в провинция Гуангдонг и в колумбийската община Sutamarchan.

Участниците във фестивала могат да получат удар от презрял домат по челото, да се гмурнат в локва с доматен сок и да поплуват в различни стилове в кървавочервената доматена река.

Празникът Ла Томатина продължава цяла седмица, а програмата му включва оосвен бой с домати, също така и изпълнения на музикални групи, танци, фойерверки и други събития.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: