Какво представлява пермакултурата?

Какво представлява пермакултурата? Снимка: Danyadara

Какво представлява пермакултурата? Накратко: това е процесът, при който работиш с природата и носиш отговорност за това, което си и с което допринасяш към света. Чрез пермакултурата се създава дизайн със и чрез природата и се изследват взаимозависимостите. Основен принцип е, че каквото взимаме, трябва да върнем.

Създателите на пермакултурата, Бил Молисън и Дейвид Холмгрен, преподават от гледна точка на етична и екологична основа, като използват Шестте принципа на естествените системи, както следва:

1/ Нищо в природата не расте завинаги. Има постоянен цикъл на гниене и прераждане.
2/ Продължаването на живота зависи от поддържането на глобалните биогеохимични цикли на основни елементи, в частност въглерод, кислород, азот, сяра и фосфор.
3/ Вероятността за изчезване на популация или на даден вид е най-голяма, когато гъстотата е много висока или много ниска. Както при струпване, така и при твърде малко индивиди от даден вид могат да се достигнат прагове на изчезване.
4/ Шансът, че даден вид може да оцелее и да се размножава, зависи преди всичко от един или два ключови фактора в сложната мрежа от връзки на организма с околната среда.
5/ Способността ни да променим лицето на земята се увеличава с по-бързи темпове, отколкото способността ни да предвиждаме последицата от промяната.
6/ Живите организми са не само средство, но и цели. В допълнение към тяхната инструментална стойност за хората и за другите живи организми, те имат присъща стойност.

Нека сега разгледаме основните решения и ценности, които стоят зад тези принципи:

1/ Работете с природата, а не срещу нея.
2/ Проблемът е решението. „Нямаш проблем с охлювките, имаш недостиг на патици.“
3/ Направете най-малка промяна за най-голям ефект.
4/ Добивът на система е ограничен само от информацията и въображението на дизайнера.
5/ Всичко гради и е във връзка с неговата среда.
6/ Стабилността не е броят на различните компоненти в дизайна, а броят на полезните връзки между тези компоненти.
7/ Целият дизайн е екологичен, тъй като всички дизайни, независимо дали са умишлени или не, влияят на околната среда.


Пермакултурата не се свежда само до градинарство и дизайн на пространството. Човек се ангажира с взаимоотношенията между различните компоненти и как те се отразяват на неговия начин на живот извън поддържането на растителната среда.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: