Кралски гамбит – кои короновани особи сега работят

Кралски гамбит – кои короновани особи сега работят Снимка: nordjyske.dk

И то не от вчера - кралицата на Дания, Маргрете Втора е автор на сценични решения, илюстрации, а сега и на визията за предстоящ фентъзи филм, който ще се разпространява чрез Netflix

През седмицата беше оповестено, че датската кралица е наета като художник по декорите и костюмите за предстоящата филмова адаптация на „Еренгард”, роман на датската писателка Карен Бликсен. Най-известната ѝ творба е нейният автобиографичен роман „Далеч от Африка“, филмиран от режисьора Сидни Полак през 1985 г. Лентата с Мерил Стрийп, Робърт Редфорд и Клаус Мария Брандауер спечели седем „Оскара”, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър сценарий по мотиви от литературна творба.

В изявление за работата си по „Еренгард”, кралица Маргрете каза: „Опитах се да интерпретирам фантастичната вселена на Карен Бликсен в работата си и с нетърпение очаквам историята да оживее във филма. Книгите ѝ винаги са ме очаровали със своите естетически послания и въображение, създало нови светове, които  чувствам близки и съм много щастлива, че съм част от този проект“.

Посмъртно публикуваният през 1963 г. роман „Еренгард” разказва историята на младата Валкирия, чиято могъща, но едва събудила се природа е подложена на конфликти и сложни интриги, според анотация в сайта Goodreads.

Филмовата адаптация на „Еренгард” ще бъде режисирана от датския носител на „Оскар” Биле Август, който смята, че „кралицата е създала най-фантастичните декупажи за случая и те ще бъдат доминиращата черта в цялостното сценографско решение на филма. Нашата отправна точка е фантастичото, в най-буквалния му смисъл. Искаме да направим филма с хумор и елегантност, за да създадем една дяволска бурлеска, приказна и автономна визуална вселена".

Това не е първата изява на кралица Маргрете като професионален художник. Макар и член на кралското семейство, тя е сценограф и костюмограф на значителен брой филмови, сценични и телевизионни продукции. Под псевдонима Ингахилд Гратмер датската кралица е автор и на илюстраците за датското издание на „Властелинът на пръстените“ от 70-те години на миналия век.

Netflix планират международната премиера на „Еренгард” за 2023 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: