Занимаването с градинарство пази от Алцхаймер!

Занимаването с градинарство пази от Алцхаймер!

Изследване от Университета в Единбург предполага, че градинарството може да играе ключова роля за поддържане на умствената дейност в напреднала възраст

Експериментът, включващ участници от всички възрасти, разкрива връзка между редовното градинарство и запазването на когнитивната функция. 
Учените проследиха интелектуалните способности на група хора от 11-годишна възраст до 79-годишна възраст и след това направиха допълнителни оценки до 90-годишна възраст.

467-те участници в проучването, които редовно са се занимавали с градинарство, са се представили значително по-добре на когнитивните тестове от своите връстници, които не са се занимавали с градинарство.

Тази констатация е особено важна, като се има предвид, че повечето участници са имали когнитивен спад на възраст между 79 и 90 години. Градинарите обаче са успели до голяма степен да запазят когнитивните си функции, включително паметта и словесната плавност.

Това проучване подчертава потенциала на градинарството като достъпен и приятен начин за поддържане на умствена бдителност и може да има значително въздействие върху подходите за грижа за възрастни хора и стратегиите за предотвратяване на когнитивен упадък.

Градинарството, както предполагат учените, може да се превърне не само в хоби за душата, но и в необходимо упражнение за ума.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: