Екзотични тропически растения вече виреят в Обединеното кралство

Екзотични тропически растения вече виреят в Обединеното кралство Снимка: metro.co.uk

Рекордно горещото и сухо време това лято създаде условия за добра реколта от смокини и други тропически и средиземноморски култури.

Британски градинари обясниха пред BBC News, че през последните години тази нова тенденция в земеделието се потвърждава и специализираните издания вече предлагат съвети за развитието ѝ. Но докато някои сортове, отглеждани до сега като стайни растения, вече растат успешно навън, традиционните британски градински растения се борят със сушата.

В сравнение с прединдустриалната епоха, през последните 200 години температурите на Земята са се повишили с 1.1°C, но според британските метеоролози Обединеното кралство се затопля малко по-бързо от глобалното средно темпо. 

Кралското градинарско дружество (RHS), което управлява пет обществени парка, прогнозира, че по-влажните зими и по-топлите и сухи лета с променливи валежи ще създадат благоприятни условия за някои по-екзотични растения. 

С добра реколта се похвали наскоро лозар и винопроизводител от Англия. Земеделец в северната част на района има субтропическа градина от 2020 г. В Източна Англия любител градинар успешно отглежда дини и смокини, а тази година очаква и реколта от китайски фурми и райски ябълки. Други съобщават за успешни експерименти с нарове, кайсии и киви, а двойка в Корноул е превърнала градината си в тропическа джунгла.

„Всички разширихме спектъра на културите, които можем да отглеждаме“, казват от RHS, посочвайки за пример банани, далии и някои видове джинджифил, които все по-добре презимуват на Острова.

Градовете също са се поддали на експеримента. На общински терен в Източен Лондон заинтригуван ботаник е открил отрупано с плодове авокадо. Тропическото дърво е поникнало вероятно от изхвърлени ядки от плода на растението. Любители на градинарството в Лондон са постигнали успех и с отглеждането на сладки картофи, екзотични тикви и някои сортове домати.

„Дългите лета първоначално може да предоставят вълнуваща възможност за отглеждане на нови екзотични хранителни култури в Обединеното кралство“, обяснява Крис Аткинсън, агроном от Института за природни ресурси при Университета в Гринуич.  Но и той, както и много учени предупреждават, че недостигът на вода за напояване в резултат на климатичните промени може да застраши и новите, и традиционните местни култури.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: