3D елхите са хит тази година у нас

3D елхите са хит тази година у нас Снимка: Veritas

Три са новите тенденции в избора на коледно дръвче, ексцентриците предпочитат черна елха

Елхата е един от символите на Коледа, а украсяването й е част от празника. Но и при тези символи има актуални тенденции. Темата тази година е Заедно със семейството. Това заяви Йонко Земярски от българската фабрика в град Раковски, позовавайки се на световното изложение във Франкфурт, Германия

Експертите очертават три тенденции в избора на коледно дръвче: „близо до природата“ (максимално реалистични елхи в зелено), „дълбок океан“ (елхи със син нюанс) и „бягство в заскрежената гора“ (посипани със сняг дръвчета). 

Според проучване на американския производител Balsam Hill през 2020 г. търсенето на елхички и украса започва по-рано. 58 процента от семействата са поръчали своето коледно дръвче в края на ноември, 32% през първата седмица на декември, а 20% – още в началото на ноември. 

Търсене на елхи и украса по-рано отколкото предходните години се наблюдава и в България. Заради несигурността и епидемичната обстановка семействата планират по-рано празниците. 

И този сезон в България най-много се търсят зелените 3D елхи, които наподобяват естествените. Следва ги елха с натежали от сняг клони

По-малък интерес има към цветни елхи – в ярко синьо или в цикламено. Цветни елхи търсят основно търговски центрове, офиси, хотели. Много от тях обаче поради епидемията в момента не работят. 

Хората, за които дизайнът, а не традицията са важни, посягат и към... чисто черна елха. „Това обаче е по-скоро любопитно изключение", коментират производителите. „Семействата у нас залагат на елхата в зелено или на посипаната със сняг, като в природата.“

При украсата две са нови тенденции: „щастливо семейно събиране“ и „нова носталгия“ – съчетаване на естествено с изкуствено, традиционно с модерно. На изложението във Франкфурт, например, един от дизайнерите закачва на елхата кафяви плюшени мечета и ги съчетава с топки в червено и златисто. Мелания Тръмп украсява елха в Белия дом с детско влакче

Три са новите български елхи тази година. Първата е „Виктория 3D“. Тя е трудно различима от естествената (има триизмерни иглички), клончетата й са тънки и на тях лесно се закачва украса. 

Втората, „Аурора3D“, наподобява сребрист смърч, висока e 2,2 метра и под нея е предвидено място за подаръци. „Коронавирусът се отразява на разходите и спестяванията, но трудно можем да си представим Коледа без подарък под елхата, макар и само за тесния семеен кръг“, коментират производителите.

Стройна елха за по-тесни пространства е третата новост. Тя се поставя на перваза на прозореца, зад вратата, в ъгъла на стаята, в коридора. Украсата й е от паднали по земята естествени шишарки.

Изборът на коледно дръвче зависи от бюджета, големината на помещението, в което ще бъде поставено, предпочитанията към цвят и форма и др. Експертите съветват белите дръвчета да се поставят на място, където няма много светлина, за да се открояват. Ако нямате достатъчно пространство, изберете елха до 1,50 м, а ако сте с високи тавани – коледно дръвче над 2 метра. Обърнете внимание и на клонките – те трябва да са достатъчно здрави, за да издържат украсата. Клонките на 3D елхите са над 85% реалистични. Оставете минимум 50 см разстояние от елхичката до тавана, за да поставите коледна звезда на върха. 

Според проучване на Nielsen за Американската асоциация на коледните дръвчета търсенето на декоративни елхи нараства през 2014–2018 г., като през 2019 г. над 20% от семействата в САЩ са поръчали повече от едно коледно дръвче. „В България ръст при търсенето на декоративни елхи има, но за траен интерес към „втора елха“ вкъщи все още не може да се говори“, заключават от гр. Раковски. 

Фабриката за коледни дръвчета и украса в гр. Раковски е създадена преди 17 години. Над 70% от българските елхи се изнасят в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Македония, Словения, Австрия и др. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: