Австралийците не искат Чарлз III на новите им банкноти

Австралийците не искат Чарлз III на новите им банкноти Снимка: igvofficial.com

Вместо новия крал, чийто портрет трябва да замени лика на неговата майка върху банкнотата от 5 австралийски долара, гражданите на Австралия искат от там да гледа „танцуващият с крокодили” Стив Ъруин.

Британският монарх е държавен глава на Австралия и фигурира във валутата на страната. Но австралийците предлагат образът на Елизабет II върху 5-доларовите им банкноти да бъде заменен с емблематични австралийски знаменитости и Стив Ъруин, когото смятат за национално съкровище, е сред най-популярните предложения, пише indy100.com. 

Идеята за банкнотите важи и за монетите, които занапред ще се секат с портрета на крал Чарлз III. Изображението ще гледа наляво, обратната посока на неговия предшественик - традиция от XVII век, според която при встъпване на нов монарх, посоката трябва да се редува.

Тази промяна няма да бъде приложена веднага, като монетите ще бъдат пуснати в обращение през 2023 г., а след това и банкнотите. Австралийците обаче нямат причина да се притесняват за спестяванията си:

„Всички австралийски банкноти, емитирани от 1913 г., запазват статута си на законно платежно средство“, каза говорител на Централната банка на Австралия, цитиран от The ​​Guardian. Той обясни, че институцията ще започне с актуализирането на 5-доларовата банкнота, но подчерта, че създаването на дизайн за нови банкноти е сложен процес, който може да отнеме няколко години.

Въпреки тези дългосрочни планове, австралийците не спират призивите за появата на други лица по техните пари, а покойният пътешественик, любител на дивата природа и телевизионер Стив Ъруин изглежда е най-търсеното име, докато новият крал на Обединеното кралство Чарлз III не се ползва с особена популярност. 

Известен още като „Ловецът на крокодили”, Ъруин стана жертва на страстта си към животните, когато през септември 2006 г. беше ударен в гърдите от скат.  За австралийците той е национален герой, прославил страната-континент по целия свят. Следващата по популярност идея е австралийската валута да представя ендемични птици или животни, превърнали се с времето в символ на Австралия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: