Проучване: По-ниски температури и по-малко калории водят до по-дълъг и по-качествен живот

Проучване: По-ниски температури и по-малко калории водят до по-дълъг и по-качествен живот Снимка: pixabay.com

Намаляването на приеманите калории води до такива ползи като увеличаване продължителността на живота, намаляване на рисковете от развитие на рак, на сърдечносъдови заболявания, диабет и деменция. Този механизъм е доказан от учени в един от най-старите научноизследователски институти в САЩ - Скрипс, близо да Сан Диего - Калифорния. За метода им за подобряване на здравето се съобщава в статия, публикувана в списание Science Signaling.

В хода на експеримента учените са сравнили няколко групи мишки. На една от групите гризачи те давали храна с ограничено количество калории. Освен това ги държали в стая с температура 22 градуса по Целзий. Друга група поставили при 30 градуса. По-високата температура предизвикала състояние на термонеутралност (англ. thermoneutrality), при което на животните им е трудно да свалят температурата на телата си.

След това учените започнали да търсят метаболитни вещества, съдържанието на които в организма на мишките зависи не само от веществата в храната, но също и от температурата на тялото.

Оказало се, че температурата оказвала същото и дори по-голямо влияние върху състоянието на организма, както при намаляването на калориите.

Според наблюденията, когато бозайниците употребяват по-малко храна, температурата на телата им пада. А при понижаване на температурата може да се увеличи продължителността на живота независимо от ограничението на калориите.

Учените стигат до извода, че разработката на специални препарати, които имитират понижаване температурата на тялото, може да спомогне за удължаването на здравословния живот и снижаване риска от заболявания с напредване на възрастта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: