Раковият тумор може да се определи по вътрешната температура

Раковият тумор може да се определи по вътрешната температура Снимка: ferra.ru

За целта учени разработиха специален термометър

Руски учени описаха нов метод за откриване на раков тумор. За целта е достатъчно само да се измери вътрешната температура на тялото, съобщава InScience.

Авторите на статията, посветена на изследването, обясняват, че раковите тумори, нарушенията на кръвния поток, артритът и други заболявания изменят телесната температура. Проблемът обаче е, че не е възможно точно измерване на температурата в тялото, без увреждане на кожата. За целта изследователите са измислили метод за радиотермография -  той позволява да се измери разпределението на температурата във вътрешността на тялото.

Учените дори са разработили нужното устройство и софтуер. Всичко заедно позволява да се определи точното местоположение на източника на повишена топлина в тялото.

Процедурата изглежда така: върху тялото се поставя малка антена, а  пациентът изпива воден разтвор на глюкоза. Поради това температурата на тялото се повишава равномерно с 0,1-0,2 градуса. Ако някъде има тумор, тогава температурата в него ще се повиши рязко с 1-2 градуса за няколко минути, а уредът ще засече тези промени.

Така лекарите ще могат да открият вътрешен злокачествен тумор и дори да определят дълбочината на местоположението му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: