Ще бъде ли възможно да се върнат към живот криоконсервираните хора?

Ще бъде ли възможно да се върнат към живот криоконсервираните хора? Снимка: faktodrom.com

Науката и технологиите се развиват със значителни темпове и не е изключено през следващите десетилетия да се извърши решаващо откритие в тази област

Много жители на нашата планета не искат да се примирят с края на живота си или с непреодолимите болести. Затова и най-оптимистичните от тях или с помощта на пари се обръщат към бизнес организации, или завещават тялото си на науката в университетите и участват в различни експериментални програми по крионика, или "замразяване", съобщава интернет порталът faktodrom.com.

Сметките им са прости: ако някаква сериозна болест или елементарната старост не могат да се преодолеят на сегашния етап със съвременните способи, то тогава ние ще поставим тялото си в условия, където то ще може да се съхранява неопределено дълго време, докато не се появият, първо - технологии за размразяване и второ - технологии за връщане към живота и успешно лечение. Ето защо след смъртта телата на хората (или поне мозъкът им) се поставят в специални камери, които поддържат във вътрешността си свръхниски температури.

Но работата е там, че "замразяването" превръща течността в клетките на организма в лед, който незабавно разрушава клетъчните мембрани и прави невъзможно успешното "размразяване", дори на теория. Затова учените се опинват да заменят водата с течности, които не се превръщат в лед, но този процес отнема време и следователно, пораженията на нервните тъкани и тъканите на мозъка например, при всички случай ще бъдат необратими.

По този начин идеята за замразяването е най-доброто, което съществува в момента по отношение на макар и хипотетичното, но все пак значително удължаване на живота. За съжаление съвременното ниво на технологиите не позволява реализирането на тази идея в необходимата степен. 

Но науката и технологиите се развиват със значителни темпове и не е изключено през следващите десетилетия да се извърши някое решаващо откритие в тази област.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: