Недостигът на желязо в организма е сериозен проблем за здравето

Недостигът на желязо в организма е сериозен проблем за здравето Снимка: Habertürk

Пет признака за недостиг на желязо в организма

Не винаги можем да разберем веднага, че в организма липсва желязо. Но има някои симптоми, които не трябва да се пренебрегват. Разбира се, те могат да бъдат признак и на други проблеми с организма, така че е необходимо да се консултирате със специалист и да не се подлагате на самолечение.

За това съобщава EverydayHealth.

Следните признаци могат да говорят за много сериозен недостиг на минерала.

Бледа кожа

Желязото е част от хемоглобина и придава на кожата розов оттенък. Ето защо, ако има недостиг на елемента, тогава човек става блед. Мерилин Мур от Тексаския университет в Хюстън отбелязва, че областта под долния клепач става много светла, ако няма достатъчно желязо. В същото време няма никакво значение колко тъмен е тонът на кожата на човека.

Подут език

Също така може да има и болезнени усещания, напуквания, разположени от двете страни на езика.

Синдром на неспокойните крака

Това състояние причинява много неприятни усещания в областта на краката, които присъстват дори и в покой. Хората, страдащи от тази патология, имат постоянно и непреодолимо желание да движат долните си крайници. Освен това може да възникне усещане за настръхване на кожата.

Тяга към нехранителни продукти

Човек може да започне да иска да яде нещо, което изобщо не е предназначено за храна. Тягата към продукти от нехранителен характер е доста силна.

Чести заболявания и инфекции

Желязото участва активно в пълноценното функциониране на имунната система, ето защо липсата на минерала може да доведе до това, че човек започва да се разболява твърде често.

Желязото играе много важна роля в човешкия организъм, защото без него много процеси не могат пълноценно да се реализират.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: