Невидимата заплаха от шумово замърсяване

Невидимата заплаха от шумово замърсяване Снимка: pixabay.com

Шест и половина милиона души в Европа страдат от хронично безсъние заради шум.

Един от всеки пет души в Европа е изложен на нива на шум, считан за вреден за здравето.

Това е заплаха за околната среда, която не виждаме често, но според Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) тази невидима форма на замърсяване е тази, за която трябва да се тревожим.

Шумът от трафика се описва като „"основен екологичен проблем", който засяга милиони хора в Европа всяка година. ЕАОС изчислява, че дългосрочното излагане на шум, като натоварен трафик, железопътни линии и самолети, които бръмчат над главите ни, причиняват преждевременната смърт на 12 000 души всяка година само в Европа.

Шумът е вреден за кръвното ни налягане и може да ни направи уязвими за сърдечни пристъпи . Може би най-очевидно в ежедневието ни щумът има отрицателно въздействие върху нашето благосъстояние и психично здраве. Проучване, публикувано тази седмица от Университета в Оксфорд, дори установи връзка между повишените нива на шум от трафика за дълги периоди от време и затлъстяването.

Последиците от шумовото замърсяване са особено лоши през нощта. Ако се окаже, че се въртите в леглото без капчица сън, защото мотопеди за доставка и звуци от музика от 80-те години се носят под прозореца ви, не сте сами. Шест и половина милиона души в Европа страдат от хронично нарушение на съня поради шумната среда, в която живеят.

Въпреки въведеното в ЕС законодателство, за да се намали броят на хората, изложени на тези нездравословни нива на шум, доклад на ЕИП по-рано тази година установи, че не е имало значително намаляване на нивата от 2013 г.

Изведнъж, с настъпването на глобалната пандемия, улиците останаха без суматохата на хората. И пак можехме да чуем пеене на птици дори в най-натоварените градски центрове. Изследване на Университета в Камбрия във Великобритания установи, че способността най-накрая да чуем природата над шума ни кара да я обичаме още повече. Попитани за техния опит от живота по време на паузата, 94 на сто от участниците в проучването казаха, че слушането на птичи песни е довело до това, че забелязват природата повече, отколкото обикновено.

Гордън Хемптън е акустичен еколог, който обиколи земното кълбо три пъти в търсене на най-редките звуци на природата - които могат да се намерят само там, където няма човешки шум.

Сега той е на мисия да „спаси тишината". Хемптън твърди, че причиняването на шумово замърсяване може да окаже толкова голямо влияние върху здравето ни, защото заглушава всички онези важни слухови сигнали, които ни казват, че сме в опасност. „Тъй като не можете да чуете тези слаби звуци, вие сте в опасност. При наличие на шумово замърсяване не можете да се чувствате сигурни."

„Когато отидем на многото малко тихи места, останали на земята, откриваме невероятно биоразнообразие“, казва той и добавя, че благодарение на това биоразнообразие и като цяло по-доброто здраве на околната среда се отделя и повече въглерод. „Тези няколко останали тихи места спасяват нашия свят. "

Той създава Quiet Parks International (QPI) съвместно с Викрам Чаухан, за да определи количеството на тихите места, като предоставя награди и сертификати на „девствени и застрашени" зони.

Досега те са създали първия в света парк „Тиха природа“ на река Забло в Еквадор, който признава продължителното отсъствие на шумово замърсяване в района и му придава стойност чрез туризма. Надяваме се, че тази добавена стойност ще попречи на замърсяването на тишината, както и ще осигури устойчив доход на коренните жители на Кофан, които живеят там.

 

Тихите места обаче невинаги трябва да бъдат диви. QPI също така дава сертификати за пространства в по-гъсто населени райони. През юни НПО връчи своята първа награда Urban Quiet Park.на националния парк Yangmingshan вТайван, един от най-замърсените градове в света.

Градската тишина е малко по-различна от тази в пустинята - Хемптън признава, че тези пространства никога няма да бъдат къщите без шум. Вместо да се използват непрекъснати периоди на тишина за измерване на тези места, както правят за парковете на пустинята, преценките за нивата на шума за градските пространства са културни.

„Това означава, че когато в Стокхолм, например, усетите тишина, усещате тишината на шведите“, обяснява Хемптън. Наградите ще бъдат използвани по подобен начин, като се използва тишината като причина хората да посещават тези места и да не се позволява тези ценни оазиси на спокойствие да бъдат погълнати от шумния град.

Възприемането на тишината не се отнася само до измерването на шума - не всички звуци непременно са вредни. Д-р Антонела Радичи, архитект и урбанист в Берлин, създаде Hush City, за да позволи на хората да записват собствените си чувства към звуците, които чуват около тях.

 

Това е безплатно приложение за наука за гражданите, което дава на хората възможност да оценяват слуховото качество на своя местен район. Hush City има за цел да даде възможност на хората да идентифицират тихи райони в техните квартали, като ги насърчава да картографират звукови карти. Тихите пространства не са изброени въз основа на абстрактно ниво на децибели, а вместо това „идентифицирани и оценени от гражданите, според техните предпочитания и начин на живот“.

Създателите на приложението казват, че макар традиционните примери за тихи места „да включват огромни паркове и големи зелени площи“, важно е да се вземат предвид мнението и чувствата на хората за това къде искат да прекарат спокоен момент.

„Малките тихи места, вградени в нашите квартали, на пешеходно разстояние от местата, в които работим и живеем, трябва да бъдат идентифицирани и защитени“, казват те.

Получената карта представлява световна многолюдна директория от тихи места, записани от потребителите на приложението. За да запишете спокойно място близо до вас, всичко, което трябва да направите, е да изтеглите приложението, да отидете на любимото си тихо място и да изберете опцията „Карта на тишината около вас“.

Hush City ще запише „звуковия пейзаж“, използвайки микрофона на телефона ви, след което можете да добавите снимка и да отговорите на няколко въпроса за качеството на мястото, което сте записали. След като бъде изпратена, тази информация се споделя с потребителите на приложението по целия свят.

 

Засега приложението се използва от градските съвети в Берлин, Германия, и Лимерик, Ирландия, за създаване на планове за тихи райони. Ако тихото картографиране се превърне в новата норма, това ще помогне да се запазят онези тайни спокойни места из града, а от своя страна да си отдъхнем от какофонията на шумовото замърсяване, на което сме изложени всеки ден.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: