В условия на несигурност готов ли е бизнесът за следващата крачка

В условия на несигурност готов ли е бизнесът за следващата крачка Снимка: Pixabay

2020 не прилича на никоя друга година. Пандемия, която преобърна ежедневието ни, икономическа криза в световен мащаб, всеобща несигурност - това ни донесе годината.

Промените засегнаха и маркетинга. Основното предизвикателство – вземането на решение за инвестиране и подготовката на бизнеса да предприеме действия за налагането на своя продукт и потребителската стратегия, остава непроменено. Традиционната представа обаче за това какво означава да си готов за следващата стъпка и доказалите се във времето подходи, на които толкова много фирми разчитаха в миналото, остаряха само за няколко месеца.

Последните 6 месеца се равняват на 10-годишна промяна.

Добрата новина е, че предизвикателствата, пред които е изправен бизнесът в този период на несигурност, му предоставят възможност да преосмисли своята подготвеност дали е в състояние да отговори на потребителското търсене тогава, когато то се колебае и може да остане за дълго нестабилно. Днес бизнесът разполага с повече данни и потребителски сигнали от всякога и може да зададе по-високи стандарти за постигане на своите цели с несравнимо по-голяма отговорност от преди.

Изследване, проведено от Google в партньорство с Deloitte, установи, че най-големите компании в САЩ, попадащи в списъка Fortune 1000, вярват, че маркетингът може да стане двигател за растеж на бизнеса, ако се ръководи от висши мениджъри с визия за XXI век, умеещи да създават стойност и да се явяват катализатор за иновации.

Бързина и гъвкавост, за да си осигурите значително бизнес предимство.

Много от разрушителните тенденции, пред които днес е изправен бизнесът, като това да се справя с бързо променящото се потребителско търсене; със създаването и поддържането на надеждни вериги за доставка; с вземането на разумни бизнес решения с бързина, която да елиминира конкуренцията – всъщност не са нови. Новото през 2020 г. е, че темпът на тези тенденции се ускори толкова много, че последните шест месеца ни донесоха чувството, че сме преживели 10-годишна промяна.

За този кратък период видяхме как бизнесът се трансформира дигитално. Не става въпрос само да се изгради по-добър сайт за електронна търговия (колкото и да е важен), а по-скоро за използване на данните и технологиите за увеличаване на възможностите пред фирмения продукт или канал.

Ето два примера за това:

1. Данните могат да ви насочат към нова продуктова стратегия

След като научиха, че почти всички вътрешни и международни полети ще бъдат преустановени за месеци, авиокомпаниите бяха принудени да търсят нови модели за растеж, за да намалят загубите си. След като екипът на голяма американска авиокомпания използва обобщени данни на Google за търсенето на полети, той даде приоритет на повторното отваряне на някои маршрути пред други. Днес тази авиокомпания има нова продуктова стратегия.

2. Информацията може да ви помогне да направите избор между няколко възможни стратегии

Пандемията се отрази много зле на развлекателната индустрия и традиционните стратегии за разпространение вече не работеха. Филмовите студиа бяха изправени пред избор: трябва ли да пускат нови филми директно като стрийминг услуги в киносалоните при съществуващото търсене, или и двете? Данните на Google помогнаха на голямо филмово студио да анализира интереса на потребителите според пощенския им код, за да се определи дали и къде се наблюдава търсене на филмова продукция. Подобен подход се използва и за оптимизиране на търговията на дребно и QSR дистрибуцията и маркетинговите стратегии.

 „Преосмислянето на готовността“ за действие от страна на бизнеса засяга и рекламите. Чрез инструментите за автоматизация на Google и информационните сигнали могат да се създадат реклами, в които става въпрос за редица реални човешки нужди, които често остават неизказани – неща, които ни „вдъхновяват“ или ни карат да се чувстваме „обгрижени”. Проучванията показват, че тези реклами са довели до 30% повече кликвания и с над 15% повишаване на намерението за покупка.

Тези реклами имат успех не защото са персонализирани, а защото са изпълнени със смисъл.

Нещо повече, хората реагират на реклами, които засягат дълбоки човешки нужди дори повече, отколкото на реклами, фокусирани върху качеството на продукта и неговата цена.

Проучването сочи, че даже умереното използване на данни от Google може да доведе до по-значими резултати при рекламите, включително двуцифрен скок в намерението за покупка.    

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: