Първи съдебен процес срещу бизнес-стратегия, несъобразена с климатичната криза

Първи съдебен процес срещу бизнес-стратегия, несъобразена с климатичната криза Снимка: ecowatch.com

В качеството си акционер, благотворителната организация по екологично право ClientEarth заведе дело срещу борда на директорите на Shell във Върховния съд на Англия и Уелс.

Обвинението включва погрешна стратегия” и предполагаема неспособност на ръководното тяло на Shell да управлява рисковете, свързани с климатичните промени, пише Euronews. 

В иска си ClientEarth казват, че 11-те директори на британско-нидерландския петролен гигант нарушават законодтелството и на двете държави, в т.ч. задълженията, предвидени в Закона за дружествата на Обединеното кралство по отношение на климатичните промени и енергийния преход, както  и заповед на нидерландския съд от 2021 г. за намаляване на вредните емисии с 45%.

„Сега Shell може да прави рекордни печалби заради сътресенията на глобалния енергиен пазар, но в дългосрочен план присъдата над изкопаемите горива е написана и нисковъглеродната икономика вече се случва“, казва Пол Бенсън, старши юрист в ClientEarth.

Според него, стратегията на Shell е „фундаментално погрешна“ и застрашава успеха на компанията в бъдеще, докато бордът на директорите не управлява очерталите се рискове. И други инвеститори подкрепят делото, в т.ч. институции и големи пенсионни фондове като британските Nest и London CIV и шведския национален пенсионен фонд AP3.

„Инвеститорите искат да видят действия в съответствие с риска, който представлява изменението на климата, и ще се изправят срещу тези, които не правят достатъчно, за да преустроят бизнеса си”, казва пред Euronews Марк Фосет, главен инвестиционен директор на Nest

Искането на ClientEarth е Върховният съд да нареди на Shell да приеме адекватна климатична стратегия. Shell от своя страна изтъкват, че планът им до 2030 г. да намалят наполовина вредните емисии от дейността си, е „водещ в индустрията“. ClientEarth обаче твърдят, че това са едва 10% от опасните парникови газове, които производителят на петрол отделя в атмосферата.  

В изявление на Shell се каза, че компанията „не приема обвиненията“ и ще оспорва претенциите на ClientEarth, тъй като стратегията на петролния гигант е приета от неговите акционери, а директорският му борд спазва законите и нормите в сектора. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: