Shopify: „служители-измамници“ са откраднали данни за клиенти

Shopify: „служители-измамници“ са откраднали данни за клиенти

Служителите, осигуряващи поддръжката на Shopify, се опитват да откраднат записи от транзакции от онлайн магазини.

Виждали сме всякакви пробиви на данни от външни хакери. Понякога пробивите, както се случи с Twitter, са от външни лица, използвали „фишинг“ тактики за събиране идентификационни данни на служителите. За Shopify обаче заплахата идва отвътре. Софтуерът на компанията позволява онлайн пазаруване за други бизнеси. В публикация в блога си платформата разкрива, че двама служители са били хванати „в схема за получаване на клиентски записи за транзакции на определени търговци“.

Не е ясно колко данни всъщност са откраднати. Според публикацията в блога те са събрани от по-малко от 200 търговци. Достъпът до информация включва неща като информация за контакт, както и подробности за поръчката на закупеното, но засега компанията казва, че не е включвала информация за плащане като номера на кредитни карти или сметки.

Shopify не изброява засегнатите магазини, но казва, че ги е информирал директно. Bloomberg съобщава, че Pure, продавач на козметика, е уведомил клиентите за нарушението, заявявайки, че е станало на 15 септември. Засега вероятно ще трябва потребителите да следят входящата си поща, тъй като може да не е очевидно кои продавачи разчитат на популярния софтуерен комплект Shopify.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: