Социалната мрежа на Тръмп привлече инвестиции за $ 1 милиард

Социалната мрежа на Тръмп привлече инвестиции за $ 1 милиард Снимка: texasborderbusiness.com

Новината за внушителния финнсов баланс оповести компанията Trump Media & Technology Group, която работи по стартирането на Truth Social – социалната платформа на бившия американски президент.

Както се зарече, след като Twitter и Facebook го лишиха от достъп, Доналд Тръмп се зае да създаде собствена социална мрежа. Още тогава той заяви, че неговата социална медия Truth Social ще предоставя комуникация „без дискриминация въз основа на политическа идеология“. По повод внушителните инвестиции в Truth Social, бившият американски президент каза:

„С разрастването на нашия баланс, Trump Media & Technology Group ще бъде в по-силна позиция да се бори срещу тиранията на големите технологии. $1 милиард изпращат важно послание към Big Tech, че цензурата и политическата дискриминация трябва да спрат“.

В новото начинание Trump Media & Technology Group си партнира с Digital World Acquisition. Обявявайки в събота, че са осигурили $1 милиард, двете компании обясниха, че инвестициите идват от "разнообразна група институционални инвеститори", без да разкриват кои са те. За момента начинанието им се оценява на почти $ 4 милиарда. Това подчертава способността на бившия президент на САЩ да привлича силна финансова подкрепа въпреки противоречията около начина, по който водеше държавата.

Според Reuters, много фирми от Уолстрийт са отказали възможността да инвестират в социалната мрежа на Тръмп. Но някои хедж фондове, семейни инвестиционни фирми и физически лица с виски възможности са го подкрепили.

Партньорството на Trump Media & Technology Group с Digital World Acquisition вече привлече вниманието. Миналия месец сенаторът от Демократическата партия Елизабет Уорън поиска от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) да разследва планираното сливане по подозрения за потенциални нарушения. За момента SEC не коментира дали планира някакви действия.

Водещите социални медии лишиха Доналд Тръмп от достъп след 6 януари тази година, когато неговите поддръжници атакуваха Капитолия във Вашингтон. Предвид изобилните му и често провокативни публикации, Twitter и Facebook се опасяваха, че чрез тях Тръмп би могъл да насърчи насилието. Атаката се разрази след като той разпространи предположенията си, че резултатите от президентските избори през 2020 г., които го лишиха ог втори президентски мандат, са постигнати чрез мащабна изборна измама.

Според презентацията на новата социална медия, в момента на блокирането му Доналд Тръмп е имал 89 милиона последователи в Twitter, 33 милиона във Facebook и 24,5 милиона в Instagram – внушителна аудитория, на която Truth Social залага. 

Платформата трябва да стартира през първото тримесечие на 2022 г. Това ще бъда първият етап в плана на Trump Media & Technology Group. Ще последва абонаментна услуга за видео по заявка, наречена TMTG+, която ще предлага развлечения, новини и подкасти. В слайд тест на своя уебсайт компанията предвижда евентуално да се конкурира с облачната услуга AWS на Amazon.com и Google Cloud. Мнозина оценяват стартирнето на Truth Social като стъпка в посока на заявените намерения на Тръмп да се кандидатира на президентските избори през 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: