ТiкТок действа зад гърба на Google, събирайки МАC адресите на потребители за повече от година

ТiкТок действа зад гърба на Google, събирайки МАC адресите на потребители за повече от година Снимка: ft.com

Някои колекционират телефони, други MAC адреси.

Нов доклад гласи, че TikTok събира уникални идентификатори от милиони потребители на Android, което противоречи директно на правилата на Google за разработчиците на приложения.


В продължение на поне 15 месеца, докъм средата на ноември 2019 г., отварянето на приложението е изпращало MAC адреса на потребителя и рекламния идентификационния номер на устройството на родителската компания ByteDance - преди да бъде дадено каквото и да било разрешение. MAC адресите не се променят, така че събирането им и асоциирането им с рекламни идентификатори може да позволи на разработчиците на приложения и рекламните фирми да създадат профили на потребителско поведение, които да съществуват, докато потребителят спре изцяло да използва устройството.


Според Wall Street Journal, ByteDance използва необичаен допълнителен слой за криптиране, за да скрие практиката си от Google, която забранява събирането на какъвто и да било вид постоянен идентификатор на устройства като MAC адреси и IMEI. Макар TikTok да каза в изявление, че „текущата версия на TikTok не събира MAC адреси", това все още е тревожно за дългосрочните му потребители.


Може би всичко, което се случва с TikTok, не е само лош късмет или лоша политическа ситуация... може би е просто карма?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: