Илон Мъск разгръща иновативни методи в организацията на труда

Илон Мъск разгръща иновативни методи в организацията на труда

„Гигафабриката” на Tesla в Шанхай възстановява работата си, но извънредната ситуация предизвика Мъск да въведе извънреден производствен режим.

Заради скока в броя на заразените, китайските власти наложиха строга карантина в мегаполиса, за да проведат масово тестване на населението. От началото на тази седмица някои производства се възстановяват, в това число и в завода на Tesla. Но по думите на главния изпълнителен директор Илон Мъск, „Загубихме много важни дни“. 

Tesla спира производството си в Шанхай за втори път тази година, докато в нормален трудов ритъм произвеждаше по 2000 автомобила на ден – главно Model Ys и Model 3s за китайския и японския пазар. За да се върне към тази производителност – а плановете бяха да я повиши, Мъск отново прибегна до иновативни подходи

Изобретателният милиардер въведе „затворен цикъл”, което означава, че работниците ще живеят във фабриката - засега до края на месец април. На работа могат да се върнат само тези, чиито домове са в зоните, обявени от здравните власти за нискорискови. Те ще получат финансово стимулиране.

В производствените халета са организирани спални. Всеки от завърналите се на работа е получил матрак и спален чувал, осигурено им е три пъти хранене дневно, зона за хигиена с душове, както и развлечения. През първите три дни служителите ще правят всеки ден тестове за ковид, ще мерят температурата си два пъти дневно и ще си мият ръцете по четири пъти на ден. 

Шанхайските заводи на Volkswagen (VW) и производителя на Apple iPhone Pegatron остават затворени. VW оценяват, че засега производството им не е осъществимо и както Pegatron, чакат следващите инструкции на местните власти.

В града работи правителствена група, за да съдейства за възстановяването на работата на над 650 предприятия, съобщава ВВС. Но както казват от Европейската търговска камара в Китай, решението на китайското правителство е твърде далеч от реалното му приложение. 

В опитите да възстановят бизнеса си, много компании се оказват изправени пред предизвикателствата на липсващата работна ръка и логистичните трудности. Реално, изглежда, че  под 30% от щатния персонал е в състояние да се върне на работа, а междувременно карантината е само облекчена, но не и прекратена. Прогнозите са, че ситуацията ще продължи така поне до средата на май. 

Бизнес-организациите на Великобритания и САЩ също констатират, че техните членове в Китай са засегнати от мерките срещу нестихналата пандемия в огромния мегаполис, промишлен, търговски и финансов китайски център. 

Над от две трети от британските компании очакват по-ниски приходи, а повече от половината са на мнение, че противоепидемичните мерки са ограничили възможностите им да задържат добри работници. Проучване сред американските компании установи, че 99% от тях по някакъв начин са били засегнати от карантините, а близо една трета са били принудени изцяло да спрат бизнес-операциите си най-малко за два дни. 

Дали и други производители ще прибегнат до авангардни решения не е ясно, но статутът на Илон Мъск като най-богат човек на планетата би трябвало да ги насочи към идеята, че решения винаги има, но трябва да са изобретателни, да се вземат на време и да се въвеждат светкавично.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: